Skuteč a okolí trápí dlouhé čekání na záchranku

Skuteč – Město Skuteč na Chrudimsku a obce v okolí si stěžují na to, že musejí dlouho čekat na záchranku. Část Chrudimska je špatně dostupná, a to hlavně v zimě. Do Skutče dojíždějí sanitky z Chrudimi nebo Hlinska, přestože se už několik let mluví o plánech nového výjezdového stanoviště.

Skuteč nemá lékařskou službu první pomoci. Po jejím zrušení se podle starosty výrazně zhoršila zdravotní péče v regionu. Stejně to vidí i okolní města a obce. Vadí jim dlouhé čekání na záchranku. Starosta Luže Radek Zeman upřesnil, že jde zhruba o 30minutové dojezdové časy.

S novým výjezdovým stanovištěm kraj výhledově počítá. Zatím ale čeká na nový zákon o záchranných službách. Radní Pardubického kraje odpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD) předpokládá, že stát se bude podílet na financování nových stanovišť.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Vedení záchranné služby už má pro Skuteč připravenou posádku. Dokonce se ví, kde by sanita měla své stanoviště, jak potvrdil ředitel ZZS Pardubického kraje Pavel Svoboda. Starosta Skutče Pavel Novotný (KDU-ČSL) říká, že nyní už by kraj měl konat vše potřebné k dodržení 15minutových dojezdových časů.

Kdy začnou záchranáři ve Skutči sloužit, zatím nikdo neví. Zatím v obcích budou dál čekat na sanitky z Chrudimi a Hlinska.