Liberec má moderní kardiocentrum

Liberec - Liberecká nemocnice zmodernizovala za sto milionů korun své kardiocentrum. Čekání na operace se díky tomu pacientům s chorobami srdce zkrátí a také nebude tolik nutné cestovat kvůli nim do Prahy. Neodchází odsud ani žádný lékař, takže pracoviště zůstane v normálním provozu i v březnu. Moderní kardiocentrum zajišťuje služby pro půl milionu lidí Libereckého kraje a přilehlých regionů.

Větší prostor, nové přístroje, kvalitnější léčbu nabízí zmodernizované kardiocentrum v Liberci. Teď má i třetí operační sál a šestnáct nových přístrojů, které zjednoduší některé výkony a sníží radiační zátěž pro pacienty i personál. Padesát milionů korun nemocnice získala z evropských fondů a stejnou částku dala ze svého. „Na jednom sále už nebudou muset být ošetřováni pacienti s akutním onemocněním a pacienti plánovaní,“ říká primář kardiologie Krajské nemocnice Liberec Rostislav Polášek. „Pacienti v akutním ohrožení života nemusí čekat v předsálí, ale mohou být ve všech těch sálech najednou ošetřeni,“ dodává předseda představenstva liberecké nemocnice Luděk Nečesaný.

Moderní přístroje a medicína už pomohly i Aleši Svobodovi s akutním infarktem myokardu. Po rozšíření cévy už brzo půjde z nemocnice domů. „Vypuklo to znenadání v neděli. Díky tomu, že jsem to identifikoval, tak mě hned odvezli do nemocnice a okamžitě jsem se podrobil zákroku,“ popisuje situaci pacient Aleš Svoboda. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Kardiocentrum má sto dvacet zaměstnanců, z toho jednadvacet lékařů. Výpověď v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme nepodal žádný. „Vážím si toho, že naši lékaři výpověď nepodali. My máme velmi mladý kolektiv, a proto pro ně bylo to rozhodování mnohem těžší,“ dodává primář Polášek.  

Kardiocentrum slouží víc než půl milionu lidí z Libereckého kraje a přilehlých regionů. Ročně ošetří 700 až 800 pacientů s infarktem. V budoucnu potřebuje další specialisty a vybudovat nový urgentní příjem.