Vyřeší kraj spor o karikaturu?

Vimperk - Spor bývalého vimperského starosty a jeho kritika, místního hudebníka Petra Moravce, kvůli karikatuře končí pokutou. Šlo o to, že Moravec během kampaně před podzimními volbami rozvěsil po městě plakáty s nápisy a podobiznou starosty. Policie a úředníci se shodli, že je to přestupek. Moravec ale odmítá sankci ve výši čtyř tisíc zaplatit a tvrdí, že jde o útok na svobodu slova.

Inkriminované plakáty přivedly před podzimními volbami policisty do Vimperku. Autor se pod ně podepsal. Případ prošetřili a uzavřeli s tím, že nešlo o trestný čin. „Policisté případ řešili pro podezření ze spáchání přestupku,“ informuje policejní mluvčí Jihočeského policejního ředitelství Lenka Holická. 

Spis od policistů putoval na vimperský městský úřad. Jeho pracovníci na podzim s verdiktem váhali, žádali kraj, aby přestupek vyřešil. Nakonec po čtyřech měsících rozhodli. Autor podle nich pochybil a vyměřili mu pokutu. „Udělili jsme pořádkovou pokutu ve výši tři tisíce korun a povinnost zaplatit správní poplatek ve výši tisíc korun,“ vysvětluje starosta Vimperku Bohumil Petrášek. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Autorovi plakátů Petru Moravcovi, místnímu hudebníkovi a bývalému pracovníkovi kulturního střediska, se rozhodnutí úřadu vůbec nelíbí. „Pokutu platit nebudu,“ říká kategoricky. Zároveň uvádí, že prostřednictvím plakátů pouze veřejně vyjadřoval svůj názor a že si za obsahem stojí. Teď se obává toho, že stejný postih může čekat na podobné kritiky v jiných městech. „Vimperk by pro mě mohl reprezentovat omezování svobody slova,“ upozorňuje. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Já si myslím, že je to věc těch dvou účastníků,“ uzavírá starosta Petrášek.  

Bývalý starosta autora zatím žalovat nechce, text ho ale pobouřil. Plakáty podle něj ovlivnily předvolební atmosféru. „Tímto plakátem to všechno začalo. Celé to bylo velmi nevkusné, toto se nedělá,“ upozorňuje zastupitel a bývalý starosta Vimperku Pavel Dvořák. 

Petr Moravec se proti rozhodnutí městského úřadu odvolá. Celým sporem se dále bude zabývat krajský úřad.