Modernizace pardubického letiště se zřejmě odloží

Pardubice – Pardubický kraj se snaží zastavit výběrové řízení na modernizaci tamního letiště. Vadí mu, že firmy, které se ucházejí o zakázku za víc než 300 milionů korun, určil los. Oslovil kvůli tomu i antimonopolní úřad. Podle odborníků je oprava letiště nezbytná, zcela jistě se však nyní zbrzdí. Krajští úředníci se však dušují, že zdržení bude minimální. Letiště v Pardubicích je v provozu od roku od roku 1995, od roku 2002 bylo stoprocentním vlastníkem společnosti EBA město Pardubice, o pět let později se stal vlastníkem části akcií Pardubický kraj.

Pardubický kraj je ve sporu s radnicí, oba úřady totiž mají akcie ve společnosti EBA. Ta ze šestnácti uchazečů vybrala pět firem, které budou o zakázku za 300 milionů na modernizaci letiště soutěžit. Kraj zpochybňuje způsob výběrového řízení, firmy totiž určilo losování. „To jsou jedny z nejhorších soutěží, které vedou k posilování korupce,“ poukázal radní Pardubického kraje Jan Tichý (ČSSD). Radnice se brání tím, že způsob výběru stavebních firem prosadilo bývalé vedení města a nyní už podmínky soutěže nelze změnit. „Losovačku nepovažuji za nejšťastnější výběrové řízení, ale řídím se zatím platným zákonem. Je to historické dědictví,“ uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (SPP). Jan Tichý však namítá: „Jako většinoví akcionáři jsme k losování vůbec nebyli pozvaní, vůbec jsme o termínu losování nevěděli. Co si o tom tedy máme myslet?“

Kraj už kvůli soutěži oslovil i antimonopolní úřad. „Náš úřad se s tím dotazem seznámil. Další kroky však prozatím nekoná, protože se nejedná ani o návrh na správní řízení ani o podnět,“ prohlásil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Podle informací ČT losováním prošly i dvě firmy, které se podílejí na půlmiliardové městské zakázce na rekonstrukci plaveckého areálu v Pardubicích. A výběrové řízení i přes všechny spory na modernizaci letiště pokračuje. „Nedostal jsem žádný pokyn od akcionářů, abych řízení zastavil, takže mi nezbývá nic jiného než pokračovat ve výběrovém řízení,“ potvrdil ředitel společnosti EBA Pardubice Jan Andrlík.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Na rozdíl od pardubické radnice kraj nyní uvažuje o tom, že by modernizaci letiště odložil.

Pardubice
Zdroj: ČT24