Ostrava se snaží zaujmout mladé

Ostrava (Moravskoslezský kraj) – Ostrava se prezentuje na serveru Youtube, na svém portálu zveřejňuje reportáže a videa, která se týkají dění v regionu. Svůj profil na sociální síti Facebook má město už od loňského roku. Snaží se tak oslovit mladší generaci, která se z Ostravska stěhuje pryč. Ostrava vznikla nad řekou Ostrá, dnes Ostravice, která jí dala jméno a dodnes ji dělí na dvě základní části – Moravskou a Slezskou Ostravu. Poloha na zemské hranici v místě, kudy procházela jantarová stezka, vedla ve středověku k rozvoji města. V roce 1763 bylo ve slezské části Ostravy objeveno bohaté ložisko kvalitního černého uhlí, což předznamenalo výraznou proměnu města.

Sestřih z loňského ročníku Colours of Ostrava nebo reportáž o odchodu lékařů, i to najdou uživatelé internetu od poloviny ledna na serveru Youtube.com. Návštěvnost zatím není veliká, na Facebooku už si ale město své fanoušky získalo. „Na Facebooku jsme od července loňského roku, máme 2 600 oficiálních přátel. Dají se tam najít informace o dění ve městě i na radnici. Jsou tam pravidelné soutěže a také kulturní tipy,“ uvedla tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská. Ostrava se snaží posílit image města i jiným způsobem, ulici Stodolní například loni propagovala na veletrhu cestovního ruchu také v Polsku. „I Stodolní ulice se samozřejmě snaží využívat poslední technologické vymoženosti na propagaci svých aktivit, ale jakmile v zimě objeví nadpis 'Ostravsko se dusí, nedoporučuje se vycházet', jsou veškeré vaše snahy anulovány,“ poukázal majitel agentury Stodolni.cz Aleš Ďurka.

Špatný vzduch je z demografického hlediska pro Ostravu čím dál tím větším problémem. Potvrzuje to i výzkum z roku 2009, kterého se zúčastnilo přes 200 studentů dvou ostravských univerzit. „Více než 95 procent dotázaných uvedlo, že je trápí kvalita životního prostředí a okolo 50 procent z nich uvedlo, že po skončení vysoké školy nechce ve městě Ostravě dál žít,“ prohlásil odborný asistent Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje OU Ondřej Slach a obyvatelé Ostravy s ním souhlasí: „Nechci v Ostravě zůstat kvůli ovzduší. Chci, aby tady nebyl ten smog, jinak se mi v Ostravě líbí.“ Andrea Vojkovská k tomu dodala: „Samozřejmě si nemyslíme, že pokud budeme informovat o dění ve městě prostřednictvím moderních kanálů, potom mladí lidé zůstanou v Ostravě. Snažíme se však o pozitivnější image.“

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Loni Ostravě ubylo téměř tři tisíce lidí. Zda se tento trend podaří zastavit, ukáže až budoucnost.

Smog v Ostravě
Zdroj: ČT24