Dopravní inspektorát vyšel bublavským důchodcům vstříc

Bublava (Krušné hory) – Na Bleibergu (Olověný vrch) v krušnohorské Bublavě má premiéru nová kilometrová sjezdovka, ostatní jsou dlouhé maximálně 500 metrů. Komfortem pro lyžaře je čtyřsedačková lanovka. Na jednom místě však sjezdovku přetíná cesta, a proto lyžaři musí přibrzdit nebo zastavit. Přesto starosta obce nechce, aby se cesta v době provozu sjezdovky zavřela. Podle projektů by sjezdovka měla mít v místě, kde protíná cestu, podjezd pro lyžaře. V loňském roce na něj ale nezbyly peníze, majitelé proto požádali radnici o roční výjimku, aby se cesta nemusela během lyžařské sezony přes den uzavírat. Zatím nepochodili.

Nová sjezdovka představuje zatím největší investici do areálu. „Ještě to nemáme přesně sečtené, ale odhad je kolem 27 milionů,“ uvedl spolumajitel SKI Centra Bublava Jiří Lhota. Místo, které do jisté míry znehodnocuje parametry sjezdovky, je asi dvě stě metrů pod vrcholem Bleibergu. „Je to podle mne blbost. Přijde mi nesmyslné, že se město nedokáže dohodnout s provozovatelem vleku. Je to hrozná škoda pro stovky lidí, které tady jsou,“ komentují situaci lyžaři.

Sjezdovka vede přes cestu, kterou nutně potřebují čtyři chalupáři a nájemci hotelu Bleiberg. S nimi se majitelé areálu dohodli, že by jim uzavření v době, kdy se lyžuje, nevadilo. Zavírání cesty projednali majitelé areálu i se zdravotními záchranáři, hasiči a s horskou službou. Garantovali okamžité zprovoznění v případě potřeby. „Nesouhlasí s tím občané důchodového věku tady v Bublavě. Podepisovali petici, ale od všech lidí, kterých se to týká, souhlas máme,“ vysvětlil Jiří Lhota. Starosta Bublavy Igor Jirsík (nez.) však namítá: „Musel jsem si podle správního řádu dožádat vyjádření dopravního inspektorátu. Dopravní inspektorát žádosti nevyhověl, podle jeho vyjádření se cesta nemá uzavírat, protože veřejná komunikace by měla být přístupná podle zákona všem.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Problém by měl vyřešit tunel nebo přemostění pro lyžaře, majitel ho chce postavit do příští sezony. Bude stát další miliony.

Na Bleibergu (Olověný vrch) v krušnohorské Bublavě, má premiéru kilometrová sjezdovka.
Zdroj: ČT24