Neznámý žhář znovu udeřil

Hradec Králové - Obyvatelé Hradce Králové mají strach. Už tři měsíce zapaluje neznámý žhář objekty v hradecké části zvané Borovinka. Škody dosahují řádu stovek tisíc korun, ale policie zatím nemá žádnou konkrétní stopu. Podle ní způsob provedení naznačuje, že se jedná o jednoho pachatele. I přes zvýšenou ostrahu policie na začátku týdne zaútočil znovu.

Pět požárů za tři měsíce a všechny v jedné oblasti. Objekty, které postupně zničil oheň, od sebe leží maximálně dvě stě metrů. Policie nepochybuje o tom, že požáry má na svědomí jeden člověk. „Všechny zadokumentované požáry mají podobné rysy. I těkavé látky, které byly nalezeny na místech požárů, byly podobné. Vždy se jednalo o benzín a naftu,“ vysvětluje mluvčí Policie ČR Královéhradeckého kraje Iva Ježková.  

Lidé z Borovinky mluvit nechtějí. Mají strach, aby příště nehořelo právě u nich. Žhář si vybírá výhradně dřevěné stavby, převážně chaty, které jejich majitelé celoročně neobývají. V době požáru v nich naštěstí nikdo nebyl. „Lidé se tady bojí nejen o majetek, ale i o svůj život. V některých chatkách totiž lidé také přebývají. Ačkoli je zima, tak v těch chatkách mohou být,“ dodává Iva Ježková.   

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Chaty většinou oheň zničil tak, že majitelům nezbude nic jiného, než je postavit znovu od základu. Škoda se pohybuje okolo milionu korun.