Bývalá továrna zmizí z centra Pardubic

Pardubice – Z centra Pardubic zmizí během několika měsíců bývalá továrna mlýnských strojů. Její demolice už začala. V areálu Prokopky žila zhruba stovka bezdomovců a schovávali se tam také celostátně hledaní lidé a drogově závislí. Továrna chátrala již mnoho let a strážníci tam zasahovali téměř každý den.

Mluvčí Městské policie Pardubice Ivana Vítková informovala, že v areálu docházelo mimo jiné k různým protiprávním činům. To byl také důvod demolice staré továrny. V areálu hořelo velmi často, továrnu zasáhly i dva velké požáry, jak potvrdila mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

Vedoucí stavebního úřadu MO Pardubice I Lenka Tobolková popsala, že bezdomovci v továrně často pálili komunální odpad i různé oleje. Podle odhadů žilo v areálu až sto lidí bez domova, teď zbyly z továrny jen ruiny. Vlastník areálu chce na místě bývalé továrny stavět byty. Na projektu už pracuje, jak sdělila mluvčí společnosti CPI Group Michaela Winklerová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Problém s bezdomovci se přesunul do sousední Chrudimi, kde údajně tito lidé přebývají v areálu bývalé Transporty. Pardubická továrna mlýnských strojů zmizí definitivně z centra města do konce letošního roku.