Hasiči konečně dohasili skládku pneumatik v Tušimicích

Tušimice – Hasiči dnes dopoledne konečně dokončili likvidaci hořících pneumatik na skládce v Tušimicích. Dým z hořících pneumatik zamořoval okolí skládky od června minulého roku. V sobotu proto hasiči začali znovu likvidovat ložiska požáru a dnešní průzkum termokamerou ukázal, že byl požár uhašen.

Skládka byla od velkého požáru loni v červnu zavezená zeminou, uvnitř ale stále doutnala. Hasiči proto hromadu postupně rozebírali a doutnající místa prolévali vodou, aby všechna ložiska uhasili. Kouř totiž obtěžoval i obyvatele nedalekých domů. Zásah platí Ústecký kraj z fondu pro mimořádné situace, náklady ale bude vymáhat od majitele skládky - společnosti GRG Investmen, který prý s úřady vůbec nekomunikuje.

Po loňském požáru ústecký krajský úřad také zahájil se společností GRG Investment správní řízení. Zkoumá v něm možnost změnit nebo odejmout společnosti souhlas k provozování tohoto zařízení. Podle mluvčí kraje Magdaleny Hanáčkové ale společnost v červenci namítla podjatost všech zaměstnanců krajského úřadu. Dosud o této námitce ministerstvo životního prostředí nerozhodlo. V představenstvu firmy figuruje krom Čechů i několik Rusů, kteří mají i vlastnický podíl.