Oulický bez pokuty. Chybí důkaz, že černé stavby užíval

Trmice - Stavební úřad v Trmicích na Ústecku nedá pokutu podnikateli Patriku Oulickému za užívání načerno postavených staveb v Moravanech na Ústecku. Úředníkům se totiž při lednové kontrole nepodařilo najít dost důkazů, že by Oulický stavby užíval. Oulický je označovaný za takzvaného kmotra ODS. V Moravanech si v chráněné krajinné oblasti České středohoří postavil bez povolení například masivní opěrné zdi, bazén nebo zastřešení příjezdové cesty. Úřady jeho případ řeší již více než dva roky.

Po odvolání Oulického proti postupu trmického stavebního úřadu, který připravoval nařízení o odstranění staveb, krajský úřad případ přidělil ústeckému magistrátu. Ten dlouho žádné rozhodnutí nevydal, odvolával se na nejasnosti kolem územního plánu, což kritizoval i úřad ombudsmana.

Advokát Miroslav Krutina:

„Klíčové je to, že zákon především postihuje neoprávněné provedení stavby jako takové, a to hned několika instituty – je tam pokuta a riziko odstranění stavby. Pokud se o pokutě nehovoří, je možné, že příslušné úřady prošvihly promlčecí dobu.“

Rozhovor s Miroslavem Krutinou (zdroj: ČT24)

Ochráncům vadí hlavně masivní zdi

Ředitelka správy CHKO České středohoří Markéta Peřinová již dříve řekla, že pro ně jsou nejzásadnějším problémem mohutné gabionové opěrné zdi a rozsáhlé oplocení, které Oulický kolem svých pozemků vybudoval. Drátokamenné zdi podle ní do obce nepatří, jejich technologie se tam prý nepoužívá.

Podle vedoucího stavebního odboru Martina Sommera trmický stavební úřad nyní jen na pokyn krajského úřadu zkontroloval užívání staveb. Do případu více zasahovat nemůže. Zkontrolovat, zda Oulický zastřešení opravdu v termínu zbourá, prý budou muset ústečtí úředníci.

Zeď Patrika Oulického
Zdroj: ČT24