V ústeckém Sebuzíně bude pošta u Vietnamce

Ústí nad Labem – Lidé v Sebuzíně, okrajové části města Ústí nad Labem, si budou pro balíky a dopisy chodit k vietnamskému obchodníkovi. Majitel samoobsluhy byl jediný, kdo po zrušení místní pobočky nabídl České poště spolupráci. Jediný problém je v tom, že příliš neumí česky.

Pana Trunga si v Sebuzíně místní lidé váží. Bez něj by bývalá samoobsluha už dávno nefungovala. Teď bude pan Trung ještě váženější, stal se totiž i zástupcem České pošty. Sám Trung Dao Xuan říká, že i přes některé jazykové nedostatky to nebude problém.

Radnice ústecké čtvrti Střekov, pod kterou Sebuzín patří, se snažila, aby smlouvu s poštou uzavřel někdo z místních starousedlíků, ale neuspěla. „Za cenu 2 200 korun na to nikdo nepřistoupil,“ potvrdila starostka čtvrti Miroslava Lazarová (ODS). Podle České pošty smlouva s vietnamským obchodníkem předpokládá, že se o dopisy a balíky bude starat hlavně jeho syn, student české školy.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Vietnamec coby pošťák lidem v Sebuzíně ani tolik nevadí, ale zrušení pošty ano. Přepážka zřízená v samoobsluze je ale podle pošty vlastně službou navíc. Zásilky budou doručovat hlavně poštovní auta každý den, v dohodnutou hodinu až před dům.