Město Pardubice utrácelo za zbytečné studie

Pardubice - Současné vedení pardubické radnice sepsalo seznam všech odborných studií, které město v posledních letech nechalo vypracovat a také zaplatilo. Podle radních je totiž mnoho z nich nepoužitelných a zcela zbytečných. Za tyto studie přitom město utratilo miliony korun. V rámci úspor současní radní města další zadávání odborných studií dočasně pozastavili. Poptávat bude radnice jen projekty krátkodobé a nezbytně nutné.

Územní, urbanistické nebo architektonické studie radnice nechala v minulých letech průběžně vypracovávat v souvislosti s plánovanou výstavbou přímo v Pardubicích. Česká televize má tento seznam k dispozici. Radnice za tyto studie zaplatila miliony korun, teď ale velká část z nich skončí v koši. „Hodně studií budeme muset odepsat, některé jsou zcela k ničemu. Sám jsem se divil, na co všechno jsme zadávali studie,“ řekl Jindřich Tauber, náměstek primátorky Pardubic.

Například studii centrální zóny města radnice zadala v roce 2005, zaplatila ji loni v prosinci. Její zpracování stálo 1 milion 700 tisíc korun. „Studie centrální zóny je podle mě zcela nevyužitelná, jsou to vyhozené peníze,“ podotkl Tauber. Paradoxní je, že studii centrální zóny vypracoval už v roce 1996 architekt a současný zastupitel města Milan Košař. Materiál z roku 2005 je podle něj nepoužitelný. „Je tam více negativ než pozitiv. Nakonec jsme i v komisi pro architekturu rozhodli, že se studie nebude ani registrovat,“ řekl Košař.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Bývalé vedení města však odmítá, že by zadávalo studie zcela zbytečně. „Kdybychom takto nepostupovali, byli bychom zase obviňováni, že nepřipravujeme rozvoj města. Jsem přesvědčen, že bez studií to nejde,“ konstatoval Alexandr Krejčíř, bývalý náměstek primátora Pardubic.