Nasněžilo, na kluzkých silnicích uvázly kamiony

Praha – Zima se vrátila do Česka. Ve většině regionů v noci nebo ráno nasněžilo, slabé sněžení má pokračovat celý den. Teploty ale na řadě míst vystoupí nad nulu, proto sněhová pokrývka většinou nevydrží. Zato ale mohou klouzat silnice a chodníky. Právě kluzké vozovky zkomplikovaly dopravu v hornatých oblastech, na některých místech uvázly kamiony. Silničáři navíc varují před sněhovými jazyky.

Počasí nám pravděpodobně v začínajícím týdnu nepřipraví vážnější komplikace. Má sice sněžit, ale ne silně, teploty se budou i v příštích dnech pohybovat kolem nuly – ale spíše těsně nad ní. Až do středy bude ale na místě opatrnost – může být kluzko.

Ze zatažené oblohy bude ojediněle slabě sněžit nebo padat déšť se sněhem. Ojediněle se mohou vyskytovat mrznoucí mlhy. Teploty se budou pohybovat mezi -1 a +3 stupni celsia, na horách teploměry neukážou více než -3 stupně. Vát bude mírný východní až jihovýchodní vítr.

V Libereckém kraji napadlo v noci až pět centimetrů sněhu, místy navíc sněžit nepřestalo. Ráno měly problémy kamiony na silnici I/10 ve stoupání v Kořenově na Jablonecku. Silničáři také varují před sněhovými jazyky, které se mohou tvořit ve vyšších polohách a v otevřených částech silnic.

Asi jeden centimetr nového sněhu pokryl hornatý sever Olomouckého kraje. Se sněhem na cestách musejí počítat řidiči na některých místech Šumperska, slabý poprašek je i na cestách Jesenicka, sněhové přeháňky hlásí i z Prostějovska. V ostatních částech kraje zatím nesněží, cesty jsou holé.

Sněhové přeháňky dnes po ránu komplikují dopravu na Vysočině. Sníh padá hlavně na Jihlavsku a Pelhřimovsku. Hlavní tahy jsou mokré po chemickém ošetření, vlhké jsou i vedlejší silnice. O málo horší je situace v Jihočeském kraji, kde ve vyšších polohách a v lesních úsecích leží zledovatělá vrstva sněhu. Se zvýšenou opatrností by řidiči měli jet zejména na Českobudějovicku, Prachaticku a Strakonicku. Místy se mohou setkat s mlhou, na Strakonicku s mrznoucím mrholením a na Českobudějovicku s lokálním sněžením.

Na silnicích v Pardubickém kraji občas leží sněhový poprašek. Místy se také na vozovkách tvoří náledí. Vyplývá to z údajů Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Na sníh mohou řidiči narazit na Chrudimsku, Hlinecku, Litomyšlsku a v Železných horách. V okolí Žamberka se v lesních úsecích vyskytují zbytky zledovatělé vrstvy sněhu.