Zloději ničí univerzitní kampus v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem čelí masivním nájezdům zlodějů kovů. Ti se zajímají hlavně o rozestavěné budovy v novém areálu jejího kampusu. Předmětem krádeží jsou především kovy, které končí ve sběrnách. Těmto krádežím neumí zabránit ani policie. Areál je příliš rozlehlý a navíc není ani oplocen. Škola chce proto rozšířit kamerový systém, jenž by měl zloděje od krádeží alespoň částečně odradit. Záběry budou rovněž k dispozici policii.

Okapy, parapety, hromosvody, ale třeba i radiátory mizí z areálu ústeckého univerzitního kampusu. Zloději se zaměřují hlavně na budovy, které prochází nebo se u nich teprve chystá rekonstrukce. „Krádeže nebo pokusy o vloupání evidujeme téměř každý den. Zloději kradou cokoli železného, co se dá odvézt, a okamžitě to odnáší do sběren,“ popisuje situaci mluvčí UJEP Ústí nad Labem Jana Šiková. 

Kampus je vůči nájezdům zlodějů kovů téměř bezbranný. Pod dohledem jsou zatím jen nově opravené budovy. Podle policejních statistik jdou počty krádeží do desítek. Zabránit jim nedokážou ani policejní hlídky. Rozsáhlý areál je totiž volně přístupný. „Od loňského roku evidujeme dvacet případů krádeží kovů v kampusu. Jedenáct případů se policistům už povedlo objasnit,“ uvádí mluvčí Policie ČR Ústí nad Labem Zuzana Najmanová. „V případě těchto krádeží se dá říct, že se jedná o stále stejné osoby, které se vloupávají do kampusu i po opakovaném zajištění policií,“ upozorňuje Jana Šiková. 

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

A zloděje neodrazují ani kontroly strážníků. Ti, pokud se neprokáže původ, zabavují kovy i s kárkami. „S dotyčným se sepíše úřední záznam, kov putuje do sběrného dvora v Krásném Březně a poté propadá státu,“ vysvětluje mluvčí Městské policie Ústí nad Labem Martina Sochorová. 

Vedení univerzity proto řeší, jak areál líp zabezpečit. „V tuto chvíli si zajišťujeme dokumentaci pro to, jak ohlídat kamerově i jiným způsobem kampus jako areál,“ uzavírá Jana Šiková. Zároveň ale přiznává, že univerzita zatím netuší, kdy bude celý kampus střežen kamerami.