Hradec Králové stahuje policisty z pohraničí

Červený Kostelec (Královéhradecký kraj) – Více než 250 policistů by mělo odejít z pohraničních oblastí Královéhradeckého kraje, především z Náchodska. Krajské ředitelství policie jimi chce částečně posílit stavy ve větších městech. Starostům některých malých obcí u hranic se ale tenhle plán nelíbí, obávají se nárůstu kriminality. Přesné číslo přesunů vedení krajských policistů zatím nezná, bude třeba zohlednit důležité aspekty, jako jsou třeba zázemí či rodina v místě.

S přeskupováním policejních sil už mají leckde zkušenosti. Například v Červeném Kostelci se od Nového roku Obvodní oddělení policie změnilo na pouhou služebnu. „Je to dost špatné. Můžu potvrdit, že nárůst trestné činnosti stoupl, a myslím, že stoupl velice razantně,“ ujistil starosta města Petr Mědílek (KDU-ČSL). Z jedenácti policistů jich zde zůstalo osm a odejít mají ještě nejméně další dva. „Pak teda město s osm a půl tisíci obyvatel bude mít nejméně policistů v celém okrese,“ dodal Petr Mědílek. Vedení policie argumentuje tím, že po vstupu do schengenského prostoru už není na hranicích tolik policistů potřeba. A naopak, například v Hradci Králové jich je údajně nedostatek. „Krajské město je daleko víc zatížené fluktuací lidí, turistickým ruchem a s tím související pouliční kriminalitou,“ prohlásila tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Ivana Ježková.

Se snižováním stavu policistů počítá i plán ministra vnitra Johna. Krajským ředitelstvím policie nezbývá než se s novou situací vyrovnat. „Jsme povinni přerozdělit početní stavy policistů na okresech v rámci Královéhradeckého kraje tak, aby bezpečí všech obyvatel našeho kraje zůstala zachována,“ doplnila Ivana Ježková. Starosta Mědílek však namítá: „Ať si policie přesouvá policisty, kam chce, ale já chci mít zajištěný pořádek ve městě.“

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Počet policistů v Královéhradeckém kraji by se v příštích třech letech měl snížit asi o dvě stovky. V celé republice pak chtějí policisté ušetřit zhruba tři tisíce pracovních míst.

Více než 250 policistů by mělo odejít z pohraničních oblastí Královéhradeckého kraje.
Zdroj: ČT24