Zánik turnovské porodnice zajímá policii

Turnov (Semilsko) - Policie má prošetřit chystaný zánik porodnice v Turnově. Krajský předseda Strany zelených Aleš Hoření podal trestní oznámení a požaduje, aby policie prošetřila, zda nemocnice a město jako zřizovatel svým rozhodnutím neohrožují pacienty. Zároveň mají vyšetřovatelé zjistit, zda za rozhodnutím není korupce. S informací přišla Mladá fronta Dnes (MfD). Poslední porod je v turnovské nemocnici naplánován na 6. března.

Prvotním důvodem vedoucím ke konci porodnice v Turnově byl odchod jednoho ze čtyř lékařů oddělení do soukromé sféry. Po jeho odchodu by zbývající porodníci na nepřetržitý provoz gynekologického a porodnického oddělení nestačili. Vedení nemocnice dostalo od města, které je vlastníkem, za úkol sehnat za odcházejícího lékaře náhradu. I přes současnou složitou situaci ve zdravotnictví se to podařilo. Nový doktor, zástupce primáře liberecké porodnice Jindřich Koudela, měl zájem o turnovský primariát.

Lékaři však reagovali prohlášením, ve kterém odmítají porodnici dál provozovat, a v případě nástupu nového primáře hrozí výpovědí. Tím by nemocnice přišla i o gynekologii. Porodníci si stěžují například na nedostatek krve a léků či nepřítomnost cévního chirurga, což podle nich může vést k ohrožení života. „Žádám prošetřit tato tvrzení. Myslím, že tím radu města, která o uzavření porodnice rozhodla, uvedli v omyl. A pokud to je pravda, tak vážné ohrožení hrozí pacientům nejen na porodnici, ale i gynekologii a hlavně na chirurgii,“ tvrdí Hoření.

Uzavření turnovské porodnice může v březnu zhoršit dostupnost této péče v Libereckém kraji. Ten má v současné době pět porodnic - v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou, Turnově a Jilemnici, kde loni přivedli na svět více než 5 400 dětí. Kvůli akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme, je ohrožen chod porodnice v Jablonci, kde na oddělení zůstane po 1. březnu jen primář, ostatní dali výpověď. Loni se tam narodilo téměř 1 400 dětí. Kvůli chybějícím anesteziologům může mít problémy i porodnice v České Lípě a Turnov se tu svou chystá zcela uzavřít.