Policejní šikana, nebo jen důsledná kontrola?

Hradec Králové - Dopravní značka s nejasným výkladem způsobila spory mezi lidmi na sídlišti v Jaroměři a tamními policisty. Zakazuje vjezd autům, ale povoluje ho místním, kteří něco nakládají nebo vykládají. Nikdo ale neví, jak dlouho můžou u svého domu stát. První spor o pokutu teď míří do správního řízení.

Pan Jirman stěhoval domů věci z chalupy. I když značka zakazuje vjezd aut do ulice, nakládání a skládání je pro obyvatele domu dodatkem povolené. „Trvalo mně to přesně půl hodiny, v 10:05 jsem se vrátil k autu a měl jsem tam cedulku: Dostavte se k vyřešení přestupku, který jste spáchal,“ popisuje situaci František Jirman. „Problém nastává tehdy, když je to auto opuštěné, nikdo u něj není, nikdo nenosí nic dovnitř ani ven,“ říká Pavel Křivka z Policie ČR v Náchodě. „Policisté museli čekat asi za rohem a hlídat, kdy odejdu od auta, aby mi tam tu cedulku mohli dát,“ domnívá se František Jirman.    

Podobný problém měli další lidé z domu, kteří chtěli vykládat nebo nakládat. Sami policisté nemají jasno, jak značku přesně vyložit. Na otázku redaktora ČT, jak dlouho tam mohou řidiči stát, přiznávají, že na to nejsou schopni odpovědět. „Posuzujeme to tak, že těch třicet minut je až moc na naložení či vyložení nákladu. Optimálních je deset patnáct minut,“ uvádí policista Jaroslav Šejna. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Jenže žádný takový předpis podle policistů neexistuje. Navíc pan Jirman žije sám, je mu sedmdesát a na vyložení věcí z plného auta potřebuje času víc. „Toto je šikanování ze strany policistů,“ zlobí se pan Jirman. „Policisté samozřejmě nikoho nešikanují, ale na žádost města věnují této lokalitě zvýšenou pozornost,“ dodává pro vysvětlenou Pavel Křivka. 

Pan Jirman odmítá pokutu zaplatit. Radnice s ním zahájí správní řízení, ve kterém bude svůj postoj vysvětlovat.