Místo soudu s viníky nehody ve Studénce je stále nejasné

Studénka - I když se soudní proces tragické vlakové nehody ze srpna 2008 ve Studénce blíží, novojičínský okresní soud zatím neví, kde bude přelíčení probíhat. Soud tak velkou jednací síň nemá, v úvahu proto přichází prostory Krajského soudu v Ostravě, novojičínská radnice nebo sál Dělnického domu ve Studénce.

Osm mrtvých, desítky zraněných a škoda za téměř dvě stě milionů korun. Takové oběti si vyžádala nehoda rychlíku Comenius, který 8. srpna 2008 narazil do spadlé mostní konstrukce. A tam, kde vlakové neštěstí začalo, tam by také mohlo soudním přelíčením skončit – ve Studénce. Nikoliv však v soudní budově, ale v tamním kulturním zařízení. Novojičínský okresní soud totiž nemá pro takto sledovaný proces dostatečně velké prostory, a proto musí najít náhradu. „Technické zázemí je asi nejpalčivějším problémem, znamená to totiž zajistit nějakou větší jednací síň, kterou bohužel náš soud v současné době nedisponuje,“ potvrdil předseda Okresního soudu Nový Jičín Jiří Hanzelka.

Samotného procesu se má podle předsedy soudu zúčastnit více než stovka lidí – kromě desíti obžalovaných dělníků a manažerů, kteří na opravě mostu ve Studénce pracovali, také jejich obhájci, média, veřejnost a 95 zraněných. „Všichni tito poškození, ač nebudou třeba předvolávaní, mají ze zákona právo účastnit se toho hlavního líčení,“ uvedl Jiří Hanzelka. Právě z hlediska kapacity je pro soud nejvhodnější náhradní variantou Dělnický dům ve Studénce. Tamní společenský objekt pojme až pět set lidí. „Jsme schopni soudu nabídnout technické zázemí, které bude vyhovovat – jak kapacitně, tak i technicky, se záznamem zvuku, kamerovým záznamem a vším, co je k tomu potřeba,“ potvrdil starosta Studénky Ladislav Honusek. Rozhodnutí o místu přelíčení musí padnout co nejdříve, první stání by totiž mělo začít už v dubnu.

Dělnický dům ve Studénce
Zdroj: ČT24