Karlovy Vary mají po bouřlivé diskuzi schválený rozpočet

Karlovy Vary – Po několikahodinové diskuzi schválila ve středu koalice K20 rozpočet Karlových Varů pro letoštní rok, který počítá s příjmy i výdaji ve výši 1,4 miliardy korun. V porovnání s předchozími lety je rozpočet orientován mnohem více na menší akce. Podle primátora Petra Kulhánka (KOA) skončila epocha několika velkých investičních akcí, mezi nimiž byla například stavba multifunkční arény za více než miliardu korun. Teď chce magistrát vynakládat peníze zejména na rekonstrukce místních silnic a zlepšení prostředí v okrajových částech lázeňského města.

V návrhu se tak nepočítá s některými původně plánovanými akcemi, například s rekonstrukcí ulice Závodu míru ve Staré Roli za 100 milionů korun. Krátily se také dotace na sport, a to o deset procent na 15 milionů korun. Hokejisté HC Energie, kteří dostávali nejvíce, získají 11,3 milionu Kč, o 1,5 milionu méně. O dodatečném navýšení příspěvku s nimi město stále jedná.   

Naopak více peněz dostanou karlovarští symfonici, Mezinárodní filmový festival dostane stejnou částku jako loni, tedy osm milionů. Také městské divadlo dostalo stejný objem a milion korun radní přidají na podporu místní tvorby. Největší investiční akcí je výstavba krytého bazénu, který bude stát kolem 280 milionů korun. Akce je rozložena do dvou let. Na opravu komunikací půjde letos 20 milionů korun. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Velké spory se vedly okolo snížení objemu peněz pro městské organizace starající se o údržbu lázní. Podle opozice je propad příliš drastický. Navíc se podle ředitele Lázeňských lesů Evžena Krejčího nedá příliš šetřit, protože je většina činností daná lesnickým hospodářským plánem. I tak prý lesy nějaké úspory najdou díky restrukturalizaci. O situaci budou jednat zástupci lázeňských lesů s primátorem a jeho náměstkem koncem února.

Podle opozice nepočítá rozpočet s rozvojem města

Opozice návrh rozpočtu kritizuje, podle ČSSD vedení města vůbec nepočítá s rozvojem Karlových Varů. Rozpočet prý postrádá krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé priority rozvoje. Podle zastupitele ČSSD Tomáše Hybnera chybí hlavně peníze na projektovou přípravu. „Škrty jsou často v rozporu s programem koaličních stran a předvolebními sliby,“ poznamenal Hybner. Opozice si rovněž stěžovala na to, že nemohla do přípravy rozpočtu zasahovat.   

Kulhánek ale veškerou kritiku nedostatečné přípravy rozpočtu a špatné komunikace se stranami v městském zastupitelstvu odmítl. Poznamenal, že návrh letošního rozpočtu měli k dispozici v dostatečném předstihu všichni, a mohli se tak k němu vyjádřit. „Nepřišly však žádné připomínky, pouze jsme se různě dočítali v novinách, co si opozice myslí. Rozpočet jsme sestavovali tak, aby se zadluženost města snižovala,“ dodal primátor.