Pardubice a vnitro se přou o tamní kasárna

Pardubice – Město Pardubice by chtělo získat chátrající a opuštěný areál Masarykových kasáren včetně budov a pozemků. Jenže ministerstvo obrany považuje vojenské objekty za svůj historický majetek a bezúplatný převod odmítá. Kasárna nabízí ministerstvu spravedlnosti a práce, případně chce najít kupce. Spory tak mohou skončit u soudu - město má připravenou určovací žalobu. Desetihektarový areál v hodnotě stovek milionů korun znárodnil stát v roce 1949.

„Předpokládáme, že o část areálu bude mít zájem ministerstvo spravedlnosti a o část ministerstvo práce a sociálních věcí,“ potvrdil mluvčí obrany Jan Pejšek. „Zbytek, který nebudou chtít, bychom chtěli odprodat formou výběrového řízení,“ dodal. Toho se ale obávají pardubičtí zastupitelé. „Areál kasáren je v centru města, velmi lukrativní, a my bychom neměli páky na to, co tam vlastně vznikne,“ tvrdí Václav Snopek (KSČM).

Případný převod kasáren komplikuje i další omezení. Deset let nesmí areál sloužit komerčním účelům. Město se drží původních plánů – že by z kasáren vznikl například krajský soud. „Pro nás jsou ty prostory přijatelnou variantou. V budoucnu by tam mohl sídlit krajský soud, respektive jeho pobočka, popřípadě okresní státní zastupitelství,“ uvedl už dříve mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Aleš Korejtko. „Náklady na rekonstrukci areálu, pokud by měl sloužit městu, budou ve stovkách milionů korun,“ odhaduje Petr Klimpl, zastupitel za ODS. Město se kasáren vzdát nehodlá, v krajním případě se chce obrátit na soud. O budoucnosti kasáren by se podle zastupitelů měla vést širší diskuse. Poslední vojáci odešli z kasáren koncem minulého roku.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)
hires
Zdroj: ČT24