Vedení liberecké nemocnice rezignovalo

Liberec - Vedení Krajské nemocnice v Liberci v čele s generálním ředitelem a předsedou představenstva Luďkem Nečesaným dnes rezignovalo. Po jednání dozorčí rady o tom informoval hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). Odchod nesouvisí s kampaní lékařských odborů Děkujeme, odcházíme, ale je vyvrcholením dlouhodobého politického tlaku, i když to dnes Nečesaný popřel. Pokud by dnes vedení samo neodstoupilo, dozorčí rada by ho zřejmě odvolala.

Ze sedmi členů představenstva, které je zároveň vedením nemocnice, končí k 28. únoru šest jeho členů s výjimkou Miroslava Baadera. Všichni opustí i své pozice ve vedení nemocnice, ale zůstanou na svých odděleních. Výjimkou je Nečesaný a ekonomická ředitelka Miloslava Tanečková, kteří odejdou úplně. Dozorčí rada jim přiznala i odstupné, na něž mají nárok podle konkurenčních doložek svých manažerských smluv. „Je to šest průměrných platů,“ přiznal Nečesaný.

Podle hejtmana odchází představenstvo po dohodě. Dozorčí rada dnes rovnou zvolila pět nových členů představenstva, je mezi nimi mimo jiné děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima, pražský advokát Josef Skácel nebo pražský neurolog Zdeněk Konrád. „Zbylá tři místa v devítičlenném představenstvu budou ještě doplněna,“ dodal Eichler.

Reportáž a vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Změna ve vedení může vážně destabilizovat zdravotnickou péči v kraji v době, kdy je situace už tak dost komplikovaná ohlášeným odchodem 94 lékařů z největších nemocnic v České Lípě, Jablonci a Liberci v souvislosti s kampaní Děkujeme, odcházíme. V Liberci je ve výpovědi 36 lékařů z 300. Nemocnice by měla od března pomoci v zajištění péče i pro sousední Jablonecko, protože tamní nemocnici opouští 40 procent lékařů a některá oddělení nebudou schopna péči zajistit.

Nemocnice je dnes bez dluhů

Současné vedení s Nečesaným stojí v čele nemocnice od léta 2007. Nečesaný ji přebíral v době, kdy byla ve ztrátě a dluhy vůči dodavatelům přesahovaly 200 milionů korun. Dnes je zařízení bez dluhů a hospodaření je ziskové.

Krajská nemocnice Liberec je s bezmála 1 000 lůžky největší nemocnicí v kraji. Slouží nejen jeho 430 000 obyvatelům, ale třeba traumatologie nebo neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země.

Liberecká nemocnice je akciovou společností, jejímž majoritním vlastníkem je kraj a 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Zařízení hospodaří s obratem kolem 2,6 miliardy korun, předloni vykázalo zisk 23,8 milionu korun, i loňské hospodaření bylo ziskové. I díky tomu si může nemocnice dovolit investice i bez pomoci svých vlastníků. Jen loni dala do rozvoje a nového vybavení 150 milionů korun, z toho dvě třetiny z vlastních prostředků a zbytek z evropských fondů. Mzdy svých více než 2 000 zaměstnanců patří k nejvyšším v zemi.

Ředitel odmítl podepsat nevýhodnou smlouvu, kterou vybral kraj

Problémy mezi vedením nemocnice a Libereckého kraje začaly po krajských volbách, které v roce 2008 vyhráli sociální demokraté. Situace se vyostřila loni, když se Nečesaný rozhodl kandidovat v komunálních volbách v Liberci jako lídr kandidátky TOP 09. Později navíc odmítl podepsat nevýhodnou smlouvu na dodávky plynu a elektřiny s dodavatelem, kterého vybral kraj ve veřejné soutěži. Podle Nečesaného je kontrakt pro nemocnici nevýhodný a znamenalo by to zaplatit za tři roky o 18 milionů za plyn víc a další milion navíc za elektřinu. Vedení nemocnice tehdy podpořili i její zaměstnanci. Kraj ale kritiku odmítá, nemocnici prý nabídl případné vyrovnání ztráty.

Kraj podepsal smlouvu na dodávky se společností Enited Energy Trading pro všechny své organizace, argumentuje tím, že celkově na zakázce vydělá a na plynu a elektřině ušetří za tři roky dohromady 200 milionů. Podle Nečesaného je ale plyn předražený. Nemocnice má plyn nakupovat za 820 korun za MWh, předchozí dodavatel Lumius ale nabídl nemocnici cenu pro tříleté období o čtvrtinu nižší - 604 korun za MWh. „Navíc při nedodržení odběru zaplatíme penále, jehož výši ani neznáme,“ řekl dříve Nečesaný.