Peníze z unie pomohly otevřít českolipské muzeum textilu

Česká Lípa - V České Lípě se otevřelo muzeum textilu. Expozice je v těsném sousedství s vodním hradem Lipý, který patří k nejstarším a nejcennějším památkám Libereckého kraje. Objekt prošel kompletní rekonstrukcí za deset milionů korun, přičemž dalších pět stálo vybavení. Více než dvanácti miliony přispěla i Evropská unie.

Dvě stě let stará stodola se proměnila k nepoznání. Jeden čas se uvažovalo, že půjde k zemi. Nakonec ale zvítězil nápad na textilní muzeum. „Kdyby se ten objekt zboural a postavila se novostavba, tak by to možná vyšlo levněji, ale už by to nemělo toho svého ducha. Ten dům sem patří,“ prohlásil Roman Nacházel, hlavní stavbyvedoucí.

Muzeum těsně sousedí s vodním hradem Lipý ze třináctého století. Vloni ho navštívilo skoro deset tisíc lidí. „Doufám, že to pomůže zvýšit zájem o náš hrad a hlavně o naše město,“ řekl kastelán hradu Petr Jírovec.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Textilní průmysl byl v devatenáctém století pro Českou Lípu klíčový. Dnes už málokdo ví, že město bylo jedním z nejvýznamnějších českých center této výroby. V pozdějších letech ale takzvané kartounky, tedy manufaktury na potiskování textilu, postupně zanikaly. Muzeum ukáže cenné textilní vzorníky a tiskařské formy.

Návštěvníci si navíc některé techniky mohou vyzkoušet a odnést si tak originální suvenýr. Veřejnost může přispět i do samotné expozice. Muzeum uvítá hlavně tiskařské formy a historické tisky, například potištěné šátky.