Klášter v Hostinném prochází rekonstrukcí

Hostinné – Bývalý františkánský klášter v Hostinném na Trutnovsku se po desetiletích chátrání dočkal rekonstrukce. Vzácné kulturní památce při tom v 60. letech minulého století hrozila demolice. Teď se díky pomoci z Evropské unie proměňuje na kulturní a společenské centrum regionu.

Od roku 1950, kdy odtud byli vyhnáni poslední františkáni, hostinský klášter chátral. Nejprve v něm bylo skladiště, pak ho chtěli komunisté srovnat se zemí a nakonec přestavět na kulturní dům pracujících. Statik a spoluautor architektonického řešení přestavby Jan Chaloupský sdělil, že většina dřevěných konstrukcí byla napadena dřevomorkou. Největším problémem se však staly sklepní prostory, kde hrozilo propadnutí stropů.

Záchrana kláštera z konce 17. století, který je jedinou dochovanou stavbou Wolfganga Dientzenhofera v Čechách, se rozběhla teprve nedávno. Před pěti lety ho koupilo město a začalo připravovat rekonstrukci. Hostinský starosta Karel Klíma (KDU-ČSL) prozradil, že objekt bude využit jako městská knihovna a muzeum.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Většinu z padesáti milionů korun, na které znovuoživení kláštera přijde, zaplatí Evropská unie. Rekonstrukce kláštera potrvá až do konce letošního roku. Veřejnosti by se měl otevřít v roce 2012.