Chemička Synthesia dostala další pokutu za znečišťování vod

Pardubice - Chemička Synthesia musí zaplatit pokutu 400 tisíc korun. Podle inspekce životního prostředí vypouštěla znečištěné odpadní vody. Ty se pak dostaly až do Labe. Původně pardubická firma dostala pokutu přes milion korun, ale proti rozhodnutí se odvolala a dosáhla jejího snížení. Za překračování emisních limitů čelí chemička postihům opakovaně.

Nežádoucí látky v odpadních vodách se dostaly do přírody opakovaně, inspektoři proto pardubické Synthesii vyměřili pokutu 1 150 000 korun. „Společnost Synthesia v roce 2009 vypouštěla odpadní vody do povrchových vod Velké strouhy v rozporu s platným povolením vodoprávního úřadu. Konkrétně bylo zjištěno překračování emisních a bilančních limitů ve vypouštěných odpadních vodách,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Chemička se proti pokutě odvolala. Následné zkoumání ukázalo, že krom jiného nebylo možné přesně určit obsah nežádoucích látek v odpadních vodách. „Důvodem byly laboratorní testy, při kterých došlo k takzvané nejistotě, a k tomu jsme museli také přihlédnout, že hledané znečišťující látky tam nebyly zcela stoprocentní,“ dodala mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krejsová. Synthesia tak za znečišťování vod musí zaplatit 400 tisíc korun.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Firma se snaží v posledních letech míru znečišťování zmírňovat.  V aktuální tiskové zprávě chemička píše, že se jí to daří a v posledních letech vynaložila více než 200 milionů do ekologických investic. Jakékoliv vypouštění nežádoucích látek totiž může ohrozit obce v okolí. Na vypouštění rizikových látek v minulosti upozorňovaly i ekologické organizace. Pokuty chemička v posledních letech dostává opakovaně a každé odvolání přitom znamená snížení vyměřené sankce. Od roku 2008 postihy činí 2,8 milionu korun.