V Moravskoslezském kraji se komplikují přijímačky na střední školy

Ostrava - Vedení Moravskoslezského kraje pobouřilo rozhodnutí ministra školství. Společnosti CERMAT nařídil, aby v kraji zrušila smlouvu na přípravu a organizaci přijímacích zkoušek na střední školy. Podle ministra CERMAT s krajem smlouvu uzavřel za jeho zády. V souvislosti s přípravou přijímacích zkoušek už ale společnosti vznikly finanční náklady. Kvůli vynucenému odstoupení od smlouvy tak ztráty utrpí i samotný kraj. O tom, jak situaci vyřešit, budou jednat právníci a nakonec i radní 2. března.

Na střední školu jen na základě jednotné přijímací zkoušky - tak rozhodli moravskoslezští radní. Výběrové řízení pak hlavně díky ceně vyhrála právě příspěvková organizace ministerstva školství CERMAT. Pro ředitele středních škol to byla zásadní informace. Dnes je však všechno jinak. „Přijímací řízení je rozběhnuté, jsou stanovená kritéria na školách a jakákoliv změna v této chvíli je komplikací pro přijímací řízení,“ rozčiluje se předseda Asociace gymnázií Moravskoslezského kraje Daniel Kašička.

Náměstkyně hejtmana Věra Palková:

„Nerozumím tomu, že pan ministr nebyl o všem informován. Má rozsáhlé PR oddělení, tak ať si tam udělá pořádek.“

Přestože kraj i školy s takovým postupem počítaly, ministerstvo rozhodlo o ukončení spolupráce. Ministr školství Josef Dobeš prý o zakázce nic nevěděl a trvá na tom, aby CERMAT smlouvu vypověděl. „My jsme postupovali v souladu s pravidly, nevím, jestli pan ministr, ale ministerstvo o tom vědělo, nebyla to žádná pirátská akce,“ brání se ředitel společnosti CERMAT Pavel Zelený. Náměstkyně hejtmana Věra Palková dodala, že by si měl Dobeš udělat na ministerstvu pořádek.

Ředitel Zelený sice bude rozhodnutí ministra akceptovat, zároveň ale s krajem hledá cestu, aby CERMATem připravené zkoušky budoucí středoškoláci v kraji dělali. „Na základě podepsané smlouvy hledáme způsob, jak právně ukončit naši spolupráci a jakým způsobem nám CERMAT předá vše, co už má připraveno,“ potvrdila Palková. O místo ve středoškolské lavici budou deváťáci usilovat od 26. do 28. dubna, přihlášku si mohou dát až na tři střední školy.