V Písku sílí napětí kvůli začleňování Romů

Písek – Stovky lidí v Písku se brání výstavbě komunitního a nízkoprahového centra pro děti a mládež na sídlišti Portyč. Na veřejném projednávání daly radnici jasně najevo, že se jim nelíbí ani aktivity podporující integraci romské menšiny. Napětí mezi lidmi roste. Jen na internetu svůj protest s výstavbou centra vyjádřily už čtyři a půl tisíce lidí nejen z Písku.

Petr Kessner je zástupce těch, kteří podle svých slov platí daně, nájem, do vzdělání svých dětí musí investovat vlastní peníze a město jim s jejich problémy nijak nepomůže. Michal Mižigár, student Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, je však příkladem toho, jak je snaha města o integraci Romů užitečná.

Odpůrci plánovaného komunitního a nízkoprahového centra se domnívají, že sníží hodnotu bytů ve svém okolí a na sídlišti přibude problémů. Nelíbí se jim ani výše nákladů. Výstavba a počáteční provoz by měly stát 45 milionů korun z evropské a státní dotace. „Pokud by se podařilo projekt zrealizovat, tak jsem přesvědčen, že občané Písku dojdou k závěru, že byl dobrý,“ uvedl starosta Písku Ondřej Veselý (ČSSD).

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Oblastní ředitel občanského sdružení Naděje Daniel Svoboda sdělil, že nízkoprahová zařízení pro děti a mládež jsou v každém větším městě ve větším počtu. Jestli město dokončí projekt a požádá o dotace, rozhodnou zastupitelé. Obyvatelé města a zejména sídliště Portyč ještě předtím dostanou možnost vyjádřit svůj názor v anketě a i na základě jejího výsledku budou zastupitelé rozhodovat.