Na severu Moravy se o místa bojí jen primáři

Moravskoslezský kraj - První lékaři v moravskoslezských nemocnicích začínají stahovat své výpovědi. A ředitelé je všechny beze zbytku vezmou zpět. Ne všude ale mají svůj návrat jistý primáři. Svůj post budou muset obhájit ve výběrových řízeních. Podepsané memorandum mezi ministerstvem zdravotnictví a lékařskými odbory totiž lékařům návrat do funkcí negarantuje.

Osm krajských nemocnic a osm rozdílných přístupů - v Opavě, kde dalo výpověď deset primářů, vezmou zpátky všechny a bez výběrového řízení. Ve Frýdku-Místku se ale rozhodli, že čtyři primářská místa ve výpovědi obsadí vítězové konkurzu. „Nelze předjímat výsledek výběrových řízení, jak dopadnou, opravdu nevím,“ řekl ředitel frýdeckomístecké nemocnice Miroslav Přádka. V Krnově, kde stávkující lékaře podpořilo pět šéfů oddělení, zvolili úplně jinou cestu. „Primáře vezmeme zpět, ale pouze je pověříme vedením a na jejich místa vyhlásíme výběrová řízení,“ uvedl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Nejvíce výpovědí – jedenáct - dali primáři v havířovské nemocnici. Ředitel vyhlásil výběrová řízení. Přihlásili se tři zájemci. „Vůbec jsem nečekal, že by se nějací mladí schopní lékaři nepřihlásili, že by nezabojovali o ta místa. Nakonec bereme zpátky ty, co tam byli,“ říká rozčarovaně ředitel nemocnice Havířov Jan Ferenc. A v podobné situaci je i vedení karvinské nemocnice. I tady byla vyhlášená výběrová řízení, ale nepřihlásil se nikdo, takže byla zase zrušena a na místa byli přijati původní primáři. Problém, zda vzít primáře automaticky zpátky, nebo vyhlásit konkurz, neřeší z moravskoslezských krajských nemocnic jenom v Novém Jičíně a taky ředitel ostravské městské nemocnice.

Lékaři v nemocnici
Zdroj: ČT24