Staré autolékárničky pomohou v Keni

Kralupy nad Vltavou (Středočeský kraj) – Už 150 tisíc autolékárniček vybrala humanitární organizace ADRA pro nemocnici v Keni. Sbírku spustila poté, co vyšla nová vyhláška a k 1. lednu se musely v autech vyměnit. Například v Kralupech nad Vltavou jich vybrali 130, poslední šanci věnovat starou lékárničku Africe tady mají lidé do neděle. Touto iniciativou chce ADRA zabránit zbytečnému plýtvání a zároveň ušetřit peníze pro svůj projekt.

Náplasti, obvazy, trojcípé šátky nebo sterilní gázové čtverce – to vše z autolékárniček může ještě pomoct. V Kralupech nad Vltavou na výzvu zareagovali nejen místní, ale i 7 okolních obcí. Termín ukončení sbírky muselo město prodloužit. „Ze začátku jsme těch lékárniček mnoho neměli, hlavní přísun nastal asi před dvěma týdny, kdy se to rozkřiklo,“ uvedl starosta obce Kralupy nad Vltavou Petr Holeček (nez.) a iniciátorka sbírky Lenka Procházková doplnila: „Můžete ji zlikvidovat, můžete ji použít jako domácí lékárničku. Myslím však, že opravdu smysl pomoci má tam, kde je pomoc potřeba.“ Například z Máslovic, kde žije jen 310 obyvatel, přivezla starostka 18 autolékárniček. A našla se i jedna kuriozita. „Tu si ponecháme v muzeu jako exponát, protože její stáří odhaduji na více než 30 let. V Keni by už asi opravdu neposloužila,“ vysvětlila starostka Máslovic Vladimíra Sýkorová (nez.).

Vybraný obvazový materiál pošle humanitární organizace ADRA do nemocnice, kterou vybudovala v keňském městě Itibo – spádové oblasti pro 20 tisíc lidí. „Každý den tam ošetří děti se sečnými ranami, popáleninami. To jsou nejčastější případy,“ prohlásila mluvčí organizace ADRA Tereza Svobodová. Obvazy nesmějí být starší než 5 let. Nůžky, stará dezinfekce nebo zaškrcovadla do Afriky nemohou, využijí je proto například zdravotnické školy. Přesto jedna autolékárnička v Keni vystačí až na dvě ošetření. „Částku, kterou tímto způsobem ušetříme, jsme vyčíslili až na 700 tisíc korun,“ dodala Tereza Svobodová.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Organizace ADRA sbírku kompletně uzavře na konci února, materiál se potom musí protřídit a hlavní zásilka odletí do Keni v létě.

Logo nadace ADRA
Zdroj: ČT24