Audit potvrdil předražené nákupy zdravotnické techniky

Ústí nad Labem/Praha - Akciová společnost Krajská zdravotní, která spravuje nemocnice v Ústeckém kraji, nakupovala podle prověrky ve výběrových řízeních předraženou zdravotnickou techniku a zařízení. Zaplatila za ně o zhruba 31 milionů korun víc, než představovala jejich obvyklá cena na trhu. Vyplývá to z výsledků auditu, který nechalo uskutečnit ministerstvo financí. Krajská zdravotní s tvrzením o předražování techniky i s dalšími výhradami nesouhlasí. O nákupy zdravotnické techniky se také zajímají poslanci ze sněmovního kontrolního výboru. Tento bod si zařadili na program svého čtvrtečního jednání.

Zpráva auditorů uvádí také, že i dodávka výpočetní techniky byla nadhodnocena o 2,6 milionu korun. V jiném případě prý Krajská zdravotní předkládala účetní doklady za dodávky, které ve skutečnosti neexistovaly. Auditoři upozorňují, že by tento postup mohl naplňovat znaky trestného činu podvodu nebo poškozování finančních zájmů EU.

Krajská zdravotní v případě údajně předražené techniky poukazuje na to, že si auditor nechal obvyklou cenu přístrojů zjišťovat odborným posudkem Fakulty biomedicínského inženýrství pražského ČVUT. Krajská zdravotní ji označuje za organizaci s nedostatečnou kvalifikací a její závěry považuje za účelové, nesprávné a zavádějící. U nákupu výpočetní techniky argumentuje firma mimo jiné tím, že auditor porovnával nakoupenou techniku s menší výkonností. Uvádí také, že druhý uchazeč v pořadí nabídl cenu dokonce o 20 milionů vyšší.

Auditoři kontrolovali devět projektů, které uskutečnila Krajská zdravotní. Šlo hlavně o nákupy zdravotnického zařízení do nemocnic v Teplicích, Mostě, Ústí nad Labem, Děčíně a Chomutově. V této souvislosti prověřovala kontrola také 14 veřejných zakázek. V případě zadávání šesti výběrových řízení našli auditoři chyby. Podle jejich názoru by je měl prozkoumat antimonopolní úřad, aby zjistil, jestli nevhodný postup neměl vliv na výběr nejvýhodnějšího dodavatele.

Ministerstvo podalo trestní oznámení

Ministerstvo financí podalo již loni v prosinci trestní oznámení kvůli údajnému plýtvání při nákupech zdravotnické techniky. Krajská zdravotní to ústy svého mluvčího komentovala tak, že trestní oznámení vítá, protože se tak celý případ zodpovědně prošetří. Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba nyní úřad vyjednává s řídicím orgánem příslušného operačního programu o tom, zda stát vůbec Krajské zdravotní nějaké evropské peníze proplatí.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24