Třeťáci z Liberecka se učí první pomoc

Liberecko – Naučit základy první pomoci a zásady bezpečného chování v dopravě co nejmenší děti chce Liberecký kraj. Do akce Dny s dopravní výchovou proto zahrnul i žáky třetích tříd. S projektem chce postupně objet všechny základní školy Liberecka. Kraj pořádá také další akce, například kurzy pro začínající motorkáře. Celkem ho koncepce bezpečnosti dopravy stojí ročně 10 milionů korun.

Jak správně zafixovat zlomenou ruku nebo jak provést dýchání z úst do úst, třeťáci ze Základní školy Jabloňová v Liberci–Pavlovicích to umějí. Ředitel Českého červeného kříže Liberec Karel Studený říká, že čím dřív se tyto úkony děti učí, tím lépe. Výhodu vidí v tom, že malé děti mají velmi nízký pud strachu.

Běžně se učí dopravní výchova až ve čtvrtých nebo pátých třídách. Většinou jde ale podle kraje o nudnou přednášku. Rozhodl se proto lekce bezpečnosti v dopravě zpestřit tak, aby děti zajímaly. Oblíbená je například dotyková obrazovka, jak podotkl radní Libereckého kraje pro dopravu Martin Sepp (ČSSD).

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)