V Mladé Boleslavi probíhá výstava archeologických nálezů

Mladá Boleslav – Část vykopávek, které archeologové našli na Staroměstkém náměstí v Mladé Boleslavi, nyní vystavuje místní muzeum. Nejstarší předměty pochází z doby 10 tisíc let před naším letopočtem. Archeologický výzkum náměstí kvůli přestavbě probíhá už rok a našlo se tam například i unikátní torzo renesanční kašny.

Například hrací kostku ze 14. století, středověkou pochvu na nůž nebo dřevěnou lopatu na chléb skrývalo Staroměstské náměstí. Kuriozitou je téměř tisíc let starý padělek denáru. Na výstavě ale nechybí ani pravěké nástroje a keramika. Tak bohaté naleziště archeologové nečekali. Překvapilo je i 50 kosterních hrobů z 11. století.

Archeoložka Lucie Čiháčková upřesnila, že nalezeno bylo i mnoho dětských koster. Druhá část výstavy na fotografiích ukazuje, jak se náměstí od 19. století po rok 1987 proměnilo. Zmizelo například podloubí a velký zásah přišel v roce 1945. „19. května toho roku byla Boleslav postižena leteckým bombardováním a byla pobořena řada domů,“ prozradil ředitel Muzea Mladoboleslavska Luděk Beneš.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Všechno, co archeologové na Staroměstském náměstí našli, se ale do muzea dostat nemůže. Lidé neuvidí například unikátní torzo renesanční kašny. Odborníci ji zakonzervovali, zůstala ale pod novou dlažbou. Středověký dřevěný haltýř, tedy káď s tekoucí vodou, která sloužila jako předchůdce chladničky, archeologové odvezli k prozkoumání.

„Veškerá dřeva budou podrobena dendrochronologickému určení. Zjistíme tak stáří a druh stromů,“ sdělila ředitelka Ústavu archeologické památkové péče středních Čech Irena Benková. V blízkosti současné radnice se našly například i mohutné středověké základy. 14 metrů pod zemí – v místě, kde má stát parkovací dům – zase archeologové objevili labyrint chodeb a sklepů. Pokud město sežene peníze, vstup do nich zachová.