V Třeboni se perou o lázně

Třeboň - Ostré spory o významné Lázně Aurora otřásají třeboňskou komunální politikou. Opozice obviňuje vedení města ze snah zcela ovládnout lukrativní zařízení a poukazuje i na to, že jeho jednatelem jmenovala rada města muže, který se s lázněmi sám soudí. Koalice výtky odmítá s tím, že se bývalé vedení města snaží jen zastavit kontroly poukazující na jejich pochybení v minulosti.

„Zrušili veškerá omezení pro jednání jednatele a pro turisty. Znamená to, že tito dva pánové mohou nakládat s lázněmi bez omezení,“ říká na adresu současného vedení bývalý starosta a zastupitel Jan Váňa (ODS). Místní občanští demokraté rovněž kritizují jmenování bývalého ředitele lázní Antonína Doležala jejich novým jednatelem. On sám se paradoxně s Lázněmi Aurora soudí o odstupné ve výši ročního platu.

„V době, kdy jsem podával soudní stížnost, jsem nebyl v žádném vztahu s lázněmi, takže nevidím jediný problém,“ říká na obhajobu svého jmenování nový jednatel lázní Antonín Doležal. Podle současného třeboňského starosty Jiřího Houdka je vyhrocení sporu důsledkem kontrol, které jak v lázních, tak na radnici nařídil. „Na nás vypadávají kostlivci ze skříně. Já vnímám tuto snahu jako protiútok,“ řekl pro ČT starosta Třeboně Jiří Houdek (KDU-ČSL).

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Klubko sporů rozplétají dokonce kriminalisté. Podle pokynu státní zástupkyně si vyžádali některé spisy a informace, zatím ale nikoho neobvinili a případ jen šetří. S ohledem na probíhající vyšetřování nepodávají k celé věci žádné informace. Chodu samotných lázní s půlmiliardovým obratem se spory přímo netýkají, hosté by je podle radnice, ale i opozice, neměli vůbec zaznamenat.