Jablunkov sužuje kontaminovaná voda

Jablunkov - Nebezpečné látky ve vodě i v půdě už několik let ohrožují obyvatele Jablunkova. Znečištěné je území po bývalé továrně, kde se má stavět obchodní centrum. Majitelé pozemku - město a Moravskoslezský kraj - však zatím sanaci území nemají v plánu. Jak dlouho budou obyvatelé Jablunkova čekat na to, než si budou moci vodou ze studny zase alespoň zalévat zahrádky, nikdo nedokáže říct.

Nepoužívejte vodu ze svých studní. Takové bylo doporučení města lidem z Jablunkova, kteří bydlí v okolí bývalé staré továrny. Půda je tady kontaminovaná už několik let. „Já jsem tady pracovala dvacet let, já vím, co se tu vypouštělo. To byl perchlor, éter, ředidlo,“ potvrzuje obyvatelka Jablunkova Marie Čmielová. „Byl tam zjištěn výskyt chlorovaných uhlovodíků, což jsou látky škodlivé, některé z nich jsou karcinogenní a mohou škodit zdraví jak při přímém požití, kdy se člověk napije té vody, tak třeba i při dlouhodobém zalévání zahrádky,“ potvrdil i Daniel Grůza z České inspekce životního prostředí.

Zástupci města a firma, která pozemek vlastní, se na řešení ekologického problému nemohou shodnout už téměř dva roky. Město tvrdí, že nemůže platit sanaci území, které mu nepatří, firma kontruje tím, že kontaminaci nezavinila. Sanace území bude stát toho, kdo ji bude provádět, šest milionů korun. Dokud se území nevyčistí, nemůže se na něm stavět. Společnost proto chce, aby sanaci vyřešil Moravskoslezský kraj. „Společnost Sallerova výstavba se paradoxně chce obrátit na město Jablunkov, ať se my obrátíme na krajský úřad a on ať tuto záležitost řeší,“ potvrdil starosta Jablunkova Petr Sagitarius.

Podle mluvčí Šárky Vlčkové se krajský úřad případem bude zabývat, ale bude ho posuzovat pouze ve vztahu k životnímu prostředí a zdraví občanů, což majiteli rozhodně nezajistí, že mu bude vydáno stavební povolení. Město i Česká inspekce životního prostředí mluví v souvislosti se znečištěným pozemkem o patové situaci. Kdo nakonec zbaví Jablunkov ekologické zátěže, se neví.

  • Radnice v Jablunkově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2342/234146.jpg
  • Jablunkov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2342/234147.jpg