Američtí a afgánští letci startují na Mošnov

Mošnov (Novojičínsko) – Do Mošnova míří američtí a afgánští letci, na simulátoru se budou učit jak ovládat ruský vrtulník Mi-17. Mošnov je jedním ze tří míst, která Česká republika pro výcvik spojencům nabídla. Moderní simulátor má skutečnou pilotní kabinu se všemi ovládacími prvky a originálním přístrojovým vybavením. Displeje v kabině zobrazují krajinu, která představuje reálný terén. Během simulovaného letu může instruktor měnit pilotovi počasí či vyvolat krizovou situaci, jako je vysazení motoru. Pilot si také může vyzkoušet misi na ochranu obyvatelstva, let v horském terénu nebo v prašném prostředí.

Zasněžené letiště leží ve střední Evropě a prostředí se během okamžiku změní na horské třeba v afgánském pohoří… - letecký simulátor na mošnovském letišti čeká na americké a afgánské piloty. Naučí je, jak ovládat vrtulník MI 17. „Teď se nacházíme ve výšce 3 100 metrů, v této horské výšce už vrtulník nelétá stejně jako u hladiny moře. Můžeme také navodit intenzitu prašného prostředí. V případě, že se posádka bude vyskytovat v horském a ještě k tomu prašném prostředí, má ztíženou viditelnost. Musíme proto vědět, jak odstartovat,“ uvedl vedoucí výcviku HTP Ostrava Libor Ostřanský. Výhodou simulátoru je to, že dokáže navodit extremní situace, které mohou pilota potkat. Výcvik afgánských a amerických pilotů proběhne na třech místech v republice. Vedle Mošnova na vojenské škole ve Vyškově a v Leteckých opravnách v Malešicích. V Mošnově se budou pilotům věnovat 4 instruktoři na simulátoru, který nabízí jedinečné možnosti. „Jedinečnost je v tom, že simulátor má originál letový model přímo ověřovaný výrobcem vrtulníku. Prošli jsme jako organizace i zařízení certifikací ministerstva obrany. Aktuálně se pohybujeme na jedné pětině nákladů v porovnání simulátor a reálný vrtulník,“ doplnil ředitel HTP Ostrava Martin Lubojacký.

Spojenci si vybrali pro výcvik pilotů Českou republiku záměrně. Česká republika totiž darovala afgánskému letectvu nepotřebné vrtulníky, Češi trénovali i prezidentskou letku a sami létají na MI 17 pro spojence v afgánské provincii Paktika. „Mělo by se tady vystřídat asi 360 osob, z nich by měly být dvě třetiny Afghánců a zbytek Američani,“ prohlásil první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý.

Reportáž Martina Musiala (zdroj: ČT24)

Výcvik by měl probíhat dva roky, dohody by měly být podepsány do konce února.

Do Mošnova míří američtí a afgánští letci, na simulátoru se budou učit jak ovládat ruský vrtulník Mi-17.
Zdroj: ČT24