Česká Lípa má nové archeologické muzeum

Česká Lípa – Nejstarší dějiny České Lípy a výzkum jeskynních prostor severovýchodních Čech představuje nové archeologické muzeum ve městě. Ne náhodou vzniklo v kobkách středověké českolipské šatlavy. K vidění je například zlatá keltská mince z Kristovy jeskyně v Českém ráji – unikát mezi zlomky keramiky a kovů posbíranými v jeskyních hlavně v severovýchodních Čechách.

I když střepy jsou také cenné, je jich relativně hodně. Zato keltská mince je v Česku první objevená v jeskyních. Speleoarcheolog z Vlastivědného muzea v České Lípě Petr Jenč se nechal sylšet, že cílem je seznámit návštěvníky co nejatraktivnější formou s využíváním jeskyní a skalních převisů od pravěku až po 20. století.

Kromě speleoarcheologie muzeum přibližuje také nejstarší dějiny České Lípy spojené hlavně se středověkým hrnčířstvím a typickou světle pálenou, červeně malovanou keramikou. Navíc je tu i takzvaný vězeňský kout. Budova totiž od 16. století sloužila jako městské vězení. Návštěvníci tu tedy najdou také například pouta, mučící nástroje i popravčí meč. Ten sice není z České Lípy, jak informoval ředitel muzea Zdeněk Vitáček, ale pochází z blízkého okolí, nejspíš z Německa.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Muzeum usilovalo o obnovu šatlavy 16 let. Jedna z nejstarších budov ve městě dlouho chátrala prázdná, před několika lety ji obsadili bezdomovci. Rekonstrukce budovy a nové expozice stály 19 milionů korun a přispěla na ně Evropská unie. Muzeum bude otevřené denně s výjimkou pondělí a mimo sezonu také úterý.