Praha oprášila staronový projekt metropolitní nemocnice

Praha – Do roka chce Praha od státu převzít Fakultní nemocnici Bulovka. Politiky k tomu přiměly obavy z krize ve zdravotnictví. Městu podle nich chybí vlastní zařízení, které by za každých okolností zajišťovalo lékařskou péči. Opozice je k projektu skeptická. Praha podle nich svou nemocnici nepotřebuje a nebylo by prý ani na její provoz.

O metropolitní nemocnici pražská ODS mluví už roky. Teď ale vedení magistrátu začalo s ministerstvem zdravotnictví znovu jednat o možném převodu Fakultní nemocnice Bulovka, kde Praha sice vlastní 90 procent pozemků a 70 procent budov, na poskytování péče ale nemá žádný vliv.

„Současný stav je vázán nájemní smlouvou, která činí 10 tisíc korun ročně. Na druhou stranu město do budov ročně investuje stovky milionů,“ říká náměstek pražského primátora Ivan Kabický (ODS). Podle ministerstva je nejpravděpodobnější variantou změny zřizovatele bezúplatný převod. Jakou péči by metropolitní nemocnice Bulovka mohla nabízet, je předmětem studie, na níž magistrát pracuje. O specializovaná pracoviště ale město nestojí.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Hlavní město by podle radních do čtyř let mohlo mít celkem dvě metropolitní nemocnice – kromě Bulovky také nemocnici v Krči. I tento areál totiž leží z části na obecních pozemcích. Bývalí členové zdravotního výboru magistrátu z řad opozice však považují projekt metropolitních nemocnic za utopii. Například podle Petra Štěpánka (SZ) je takový záměr spíše pokračováním snahy privatizovat nemocnice.

Radní slibují, že pokud se metropolitní nemocnice podaří zřídit, budou poskytovat péči nejen Pražanům, ale také přespolním pacientům.