Nejasný výklad zákona připraví rozpočet Kopřivnice o 16 milionů korun

Kopřivnice - Rozpočet Kopřivnice přijde kvůli žádosti o vrácení daně z nemovitostí o 16 milionů korun. Může za to nejasný výklad zákona. Vnější zpevněné plochy totiž mohou firmy zpětně přeřadit do kategorie ostatních pozemků s podstatně nižší sazbou a požádat o vrácení přeplatku.

Parkoviště, výstavní a manipulační plochy firem byly až do roku 2008 ve stejné daňové kategorii jako budovy. Poté ale správní soudy v několika případech rozhodly, že si firmy mohou tyto plochy přeřadit do levnější daně z pozemků. „V těch jednotlivých letech se sazba daně ze staveb pohybovala až někde kolem 10 korun za metr čtvereční, zatímco sazba u daně z pozemků činila kolem 10 či 20 haléřů za metr čtvereční,“ uvedla tisková mluvčí Finančního ředitelství v Ostravě Petra Homolová. Tuto skutečnost zpočátku řada firem nezaregistrovala. Dnes žádají o vrácení daně, a to dokonce zpětně s tříletou platností.

Přestože to představitelé největšího kopřivnického podniku nepotvrdili, nejspíše požádala o zpětné vrácení 12 milionů korun i automobilka Tatra. Město Kopřivnice, kterému daň připadne, přijde ještě o další čtyři miliony na záloze na letošní rok. Částce 16 milionů korun odpovídá například roční provoz jedné základní a jedné mateřské školy. Podle starosty Kopřivnice Josefa Jalůvky to pro město bude znamenat řadu omezení v plánovaných investicích. „Museli jsme omezit hlavně akce charakteru údržby majetku, který není mnohde v dobrém stavu, taktak jsme naplánovali spolufinancování akcí, na které jsme získali dotace,“ potvrdil.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Přesný počet firem, které zpětně požádaly o vrácení přeplatku, finanční úřady neevidují. Rozdíl v daňové povinnosti u těch podávaných daňových přiznání činil podle mluvčí Petry Homolové desítky tisíc až desítky milionů korun. Vnést jasno do posuzování takzvaných plošných staveb by měla novela zákona o dani z nemovitostí. Tu už doporučil ke schválení rozpočtový výbor poslanecké sněmovny. „Navrhují se sazby jedna koruna za metr čtvereční pro pozemky pro zemědělskou výrobu a pět korun pro pozemky pro ostatní podnikání,“ řekl mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. Kvůli změně předmětu daně však obce přijdou o možnost stanovit na tyto plochy vyšší místní koeficient a získat tak aspoň část peněz zpět.