Kamery a detektory mají učinit sokolovské bary bezpečnější

Sokolov - Kamery, detektory kovu a protidrogové klipy začnou využívat některé noční bary a diskotéky v Sokolově. Projekt Bezpečný podnik, který tu nově zavádí městská policie, má pomáhat v boji proti narkomanům a výtržníkům. Strážníci vytipovali 16 problémových barů a diskoték, některé z nich vybaví i detektory kovu. Projekt a vybavení klubů hradí ze svého rozpočtu sokolovská radnice, zatím ji to stálo 160 tisíc korun. Celý projekt chce sokolovská radnice vyhodnotit na podzim. Vybraná zařízení pak získají certifikát 'bezpečný podnik'.

„Dále jsme do podniků umístili lokální kamerové systémy, které by měly sledovat zejména prostor barů a vchodových dveří. Chtěli bychom zamezit distribuci a užívání drog a ochránit běžného občana,“ doplnil velitel sokolovské městské policie Petr Kubis. Personál podniků navíc od policistů dostává upravené mobilní telefony s tlačítkem pro okamžitou pomoc v nouzi. „Tísňová volání z rozdaných mobilních telefonů jsou přesměrována na Policii ČR a městskou policii,“ jmenuje další opatření policejní mluvčí Kateřina Dohnalová.

Starosta Sokolova Zdeněk Berka (ČSSD):

„Vynaložené prostředky nejsou ve srovnání s rozpočtem města nijak přehnané, je to takový pokus. Uvidíme, zda bude úspěšný.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Přestože podnikatelé nesouhlasí s tím, že jejich podniky mohou za všechny problémy spojené s nočním životem, aktivitu vítají. Podle některých z nich se „drogové mejdany“ a popíjení alkoholu odehrávají i na lavičkách, na hřištích a jiných odlehlých místech, kam si omamné látky dotyční přinesou. „Policejní projekt je super, ale mělo to být před deseti lety,“ soudí jeden z provozních podnikatelů.