Pec pod Sněžkou vypsala novou soutěž na lanovku

Pec pod Sněžkou - Město Pec pod Sněžkou vypsalo novou soutěž na stavbu lanovky na Sněžku. Nabídky by uchazeči měli odevzdat v dubnu. Se zahájením stavby se počítá v září, což je o půl roku později, než se čekalo při původním tendru. Ten město kvůli vyřazení všech uchazečů ze soutěže v lednu zrušilo. Odhadovaná hodnota stavby je 330 milionů korun bez DPH, Pec má na stavbu evropskou dotaci 230 milionů.

V nové soutěži byla pro vyhodnocení posílena váha kritéria nabídnuté ceny, a to na 80 procent z předchozích 70 procent. Po deseti procentech připadá na splatnost faktur a výši smluvní pokuty při nedodržení termínu výstavby. V podmínkách soutěže zůstává, že dodavatel stavby lanovky se musí pro podání nabídky spojit s výrobcem lanovek. Starosta Alan Tomášek již dříve upozornil, že stavba bude technicky velmi náročná. Převážná část trasy lanovky je totiž ve svažitém a těžko přístupném terénu, navíc v přísně chráněné oblasti Krkonošského národního parku.

Stavba lanovky by měla začít přeložkami sítí a stavbou nové dolní stanice. Hlavní stavební práce by se měly odehrát v roce 2012, kdy turisté budou muset na Sněžku pěšky. Konstrukce nynější lanovky, včetně betonových patek, bude snesena, a to zejména za pomoci vrtulníku. Vše by mělo být hotové nejpozději na konci září 2013.

Nová lanovka má mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry čtyřmístné kabinky. Nástup na lanovku bude pohodlnější, protože dolní stanice se posune k parkovišti k chatě Lesovna. Mezistanice na Růžové hoře a horní stanice na Sněžce zůstanou na svých místech. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 osobách. Nová lanovka však bude lépe odolávat větru. Ročně lanovkou až na vrchol vyjede kolem 100 000 turistů.