Novou starostkou Prahy 6 zvolena Kousalíková

Praha – Prahu 6 povede podle očekávání dlouholetá zastupitelka Marie Kousalíková, která neměla žádného protikandidáta. V tajné volbě získala 30 hlasů ze 45, kromě ODS ji tak pravděpodobně podpořili i zastupitelé ČSSD a jeden člen opozice. Výměna v čele Prahy 6 byla vynucená, protože se starosta Tomáš Chalupa stal ministrem životního prostředí v Nečasově vládě.

Nová starostka se narodila v Třebíči. Vystudovala finance na pražské VŠE, nejprve pracovala ve spořitelně, od poloviny 70. let minulého století v Akademii věd. V 90. letech se přiblížila státní správě, když pracovala v Diplomatickém servisu. V letech 2002-2006 byla Chalupovou místostarostkou v šestém obvodu. V letech 2009-2010 působila jako náměstkyně pražského primátora pro oblast školství.

V současnosti je zvolenou zastupitelkou městské části i hlavního města, kde působí v placené funkci předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělávání. Kousalíková slíbila, že po zvolení starostkou se vzdá finanční odměny za vedení výboru, v jeho čele ale chce zůstat i nadále.

Chalupa stál v čele městské části od roku 2002 a loni svou funkci znovu obhájil. Na funkci ale rezignoval 18. ledna po jmenování ministrem vlády premiéra Petra Nečase (ODS). V Praze 6 bude i nadále působit jako zastupitel.