Kostel v Trmicích je na prodej, farnost se topí v dluzích

Trmice - Městu Trmice hrozí, že přijde o svoji dominantu, tři sta let starý kostel. Místní farnost se před časem pustila do podnikání, v němž se jí nedařilo, a proto zkrachovala. Věřitelům teď dluží pětatřicet milionů korun, a tak do dražby musí dát celý svůj majetek včetně kostela. Insolvenčí správce nicméně svým vstřícným krokem umožnil, aby kostel šel do dražby jako poslední. V  případě, že na umoření dluhů budou stačit výnosy z prodeje ostatního majetku, tak zůstane dál farnosti.

Trmická farnost původně zakoupila místní pilu, aby mohla zpracovávat dřevo z církevních lesů a zároveň si tak vydělat na opravy místních far a kostelů. „Kdyby se to povedlo, tak jsme soběstační,“ domnívá se trmický farář Jiří Voleský. Jenže pila skončila v dluzích, a právě proto litoměřická diecéze další podnikání trmické farnosti okamžitě zakázala. Místní farář je ale přesvědčený, že dluhy by se postupně umořily, protože odbyt byl podle něj velice dobrý.

S tím nesouhlasí insolvenční správce Aleš Klaudy: „Další provozování by znamenalo jenom další dluhy,“ uvedl. Podle něj má dnes pila cenu půldruhého milionu korun. To ale na dluh nestačí a farnost musí prodat všechno, co má. I trmický kostel. „Určitě nás mrzí, že římskokatolická farnost nechala celou záležitost dojít takto daleko,“ podotkla starostka města Jana Oubrechtová.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Lidé z Trmic ale o svůj kostel přijít nechtějí. Vzniklo už i občanské sdružení „Za záchranu trmického kostela a fary“, které chce kostel koupit. „Vypadá to bláznivě, ale chceme se o to pokusit. Hodně nám tato záležitost leží na srdci a nechceme jen tak přihlížet,“ potvrdila členka sdružení Marie Gottfriedová.

Kostel v Trmicích
Zdroj: ČT24