Gambleři na dávkách mají v Litvínově útrum

Litvínov - Víc než desetina lidí z Litvínova žijící ze sociálních dávek, hrála na automatech. Přistihla je při tom městská policie. Sociální odbor jim kvůli tomu mění způsob výplaty peněz - až dvě třetiny dostávají v poukázkách. Úplně odebrat dávky hmotné nouze jim úřady nemůžou. Město se alespoň rozhodlo vybavit strážníky kamerami, aby mělo důkaz, že dotyčný na automatech skutečně hrál. Mnoho z těchto lidí Litvínov raději kvůli přísným kontrolám už opustilo.

Místo jídla, oblečení nebo léků padají peníze na živobytí do automatů. Jen za loňský rok přistihli litvínovští strážníci v hernách 153 lidí pobírajících dávky hmotné nouze. Je to dvanáct procent všech příjemců dávek. Těch je v Litvínově přes 1 200. Radnice věří, že přísnými kontrolami ušetří, část sociálně slabých už z města radši odchází. „Počet osob, kterým tady pšenka nekvetla, se snížil, protože to byli často lidé, kteří se nám sem do Litvínova stěhovali,“ potvrdil starosta Litvínova Milan Šťovíček (VV).

Dvě třetiny dávek v poukázkách

Gambleři na dávkách (zdroj: ČT24)

Sociální odbor postupuje proti zneužívání dávek tvrdě. Až 65 procent peněz jim pak vyplácí formou poukázek a zbytek v hotovosti. A ti nejproblémovější navíc dávky dostávají postupně. „Dávka je vyplácena i několikrát týdne tak, aby tito lidé u sebe neměli větší obnos peněz, které by skončily v automatech,“ doplnil Šťovíček. Vedoucí sociálního odboru v Litvínově Petra Lafková podotýká, že se tak děje proto, aby se naučili s poskytnutými financemi hospodařit.

Úředníci doteď naráželi na problém, jak sociálně slabým dokázat, že automaty opravdu hráli. Proto město vybavilo strážníky kamerami. „Začátek celého úkonu nahráváme na obrazový a zvukový záznam a tento záznam slouží do budoucna jako důkazní prostředek pro odbor sociálních věcí,“ upřesnil velitel Městské policie Litvínov Martin Klika.

„Od doby, co mají strážníci minikamerky k dispozici už se klienti nemůžou vymlouvat, že se pouze opírají o ten automat a podobně,“ uvedla Lafková. Radnice také striktně kontroluje, jestli příjemci sociálních dávek vlastní třeba byt, nebo auto, které v žádostech musí přiznat. A má už třináct případů, kdy to lidé neudělali.

Policejní zátah proti gamblerům
Zdroj: ČT24