Výstavba mešity zvedla v Hradci Králové vlnu protestů

Hradec Králové – Odpůrci výstavby mešity, kterou v Hradci Králové plánuje muslimská komunita, na svoji strany získávají i některé regionální politiky. Podle některých protestujících se totiž muslimové drží rčení 'jak daleko se dohlédne z minaretu, tak daleko je území muslimů', a proto nepotřebují mešitu k propagaci a realizaci své víry, ale ke zdůraznění svého nároku na území. Zástupci muslimů se naopak obyvatele snaží přesvědčit, že pro ně neznamenají nebezpečí. Zvažují besedy s lidmi za účelem osvěty.

Vyznavači islámu chtějí mít v Hradci Králové místo, kde by se mohli modlit a setkávat tak, jak to dělají i ve své mešitě v Brně. Jenže obyvatelé Hradce podepisují petici proti. A na stranu odpůrců se například přidala i sociálně demokratická poslankyně Hana Orgoníková nebo náměstek krajského hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL). „Jsem přesvědčený a dokládají to skutečnosti v západní Evropě, že tady jde o neslučitelnost dvou různých civilizací,“ uvedl Vladimír Derner a odpůrce mešity Valentin Kusák z Hradce Králové doplnil: „Mešitu chápu tak, že je to určitá dominance v území, že to není prvek architektonický a že podle toho muslimové skutečně chtějí ovládnout dané území.“

Muslimská komunita má v Hradci Králové odhadem asi 250 lidí. Jejich zástupce sice na nedávnou besedu věnovanou problematice mešity nikdo nepozval, ale muslimská obec mezi obyvatele Hradce svoji delegaci vyslala. „Všude se najde nějaké procento lidí, kteří jsou nenávistní. Všechno, co je cizí a co je jiné, jim vadí. Mne to vůbec nerozčiluje, já jsem klidný. V pohodě,“ prohlásil prezident Ústředí muslimských obcí Muneeb Hassan Alrawi.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Zda muslimové v Hradci postaví budovu zcela novou nebo koupí a upraví nějaký stávající objekt, to zatím podle zástupců muslimské obce jasné není. „Myslím, že muslimové se mohou modlit doma na koberečku,“ dodal Valentin Kusák a Alexander Salák z Hradce Králové podotkl: „Nevidím důvod, proč by měli být vydělovaní jenom proto, že nepatří do hlavního proudu křesťanství.“

Petici proti mešitě podepsaly více než dva tisíce lidí. Organizátoři protestu říkají, že jejich sdružení je naprosto apolitické a spojení s extremisty odmítají.

Hradec Králové
Zdroj: ČT24