Třídíte odpad? Na jihu Čech můžete i olej

České Budějovice – Jihočeské obce vytáhly do boje s tuky, které ucpávají tamní kanalizace. V rámci pilotního projektu ekologické likvidace odpadů rozmístily radnice po vsích speciální nádoby na olej. Lidé místo do wc či dřezu nalejí použitý olej do plastové lahve a pak vhodí do kontejneru. Firma pak použitý olej odveze a dále zpracuje. Podle vodohospodářů to kanalizaci svědčí.

Například v Hlincově Hoře, která se do projektu zapojila, se dvě plastové nádoby na použité oleje z domácnosti zaplnily za necelý měsíc. Podle tamního starosty Karla Fouska za první měsíc existence nádob odvezly firmy až třicet kilo použitých olejů. Radnice chtěla uchránit novou kanalizaci, a to se jí povedlo. Podle vodohospodářů se už nezanáší. Kontejnery jsou také v Chotýčanech a Libniči. Obce jejich přítomnost nic nestojí, tuky si odveze firma, která je čistí a dále zpracovává, například v kosmetice a na biopaliva. K projektu se připojují další obce a města. Tento týden se kontejnery objeví například v Ševětíně.

České Budějovice mobilní nádoby zatím nemají a podle primátora Juraje Thomy o nich ani neuvažují. Radnice spoléhá na to, že lidé oleje odevzdají do sběrných dvorů. Podle ekologů je to ale chyba. Krajské město se totiž s ucpanou kanalizací potýká každoročně. Například po Vánocích Budějovičtí spláchli do odpadu devět tun tuků a kanály tak proměnili v olejovou stoku. Vyčištění pak stálo miliony korun.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)