Krkonoše si stěžují na málo turistů

Pec pod Sněžkou – Krkonošští hoteliéři a vlekaři trpí nedostatkem lyžařů. Oproti loňské sezoně jich sem letos přijelo zhruba o deset procent méně. Zájem přitom neklesá pouze u Čechů, kteří do našich nejvyšších hor stále častěji zavítají pouze na víkend, ale i u cizinců. Znát je především úbytek návštěvníků z Nizozemí a Německa; mezi zahraničními turisty vedou letos Poláci.

Hlavní devizou českých lyžařských středisek zůstává jejich časová dostupnost. Lidé sem poslední dobou přijíždějí hlavně na víkendy, na delší dovolenou ale Češi raději vyrážejí do zahraničí. Nárůst krátkodobých pobytů na úkor dlouhodobých potvrzují jak provozovatelé ubytovacích zařízení, tak informačních center. „Lidé jezdí na zkrácené pobyty, takže máme pár hluchých míst od pondělí do středy, do čtvrtka,“ informoval provozovatel penzionu v Peci pod Sněžkou Patrik Šíla.

Podle Asociace cestovních kanceláří České republiky jsou ale na vině sami hoteliéři. „Hoteliéři a majitelé penzionů se vůči českým cestovním kancelářím v posledních letech chovali tak, že nám nedávali vůbec žádnou provizi za to, že jsme jim přivezli klienty. A tak jsme se raději obrátili tam, kde nás za naši práci odmění, to znamená do italských a francouzských hor,“ uvedl místopředseda asociace Jan Papež.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)