Soukromé školy v Liberci chtějí od města peníze

Liberec – Liberecké soukromé základní školy chtějí po městu příspěvek na provoz. Mateřské školy ho totiž dostávají a město tak prý ty základní diskriminuje. Rodiče kvůli tomu sepsali petici a žádají také dotace na obědy. Zatímco na ně město přidá, na provoz zatím ne, přestože souhlasí, že soukromé školy jsou pro něj vlastně výhodné.

Město soukromým mateřským školám na stravu žáků nepřispívá a základním od ledna přestalo. Školy zatím rozdíl dotují, jde o desítky tisíc korun měsíčně. Jestli se však s městem nedohodnou, doplatí to rodiče. Iniciátorka petice Andrea Jakubcová informovala, že ročně by to bylo o 4 tisíce korun více.

Město zrušilo dotace z úsporných důvodů. Znovuzavedení příspěvků žádá petice s 1 800 podpisy. Příspěvek na obědy město zřejmě obnoví, dá na to 1 200 000 korun. Dotace na provoz soukromých základních škol ale asi nezavede, i když mateřským přispívá. Místa ve školkách totiž chybí.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„Čím více bude v Liberci takto fungujících škol, tím více prostředků město ušetří,“ říká ředitel ZŠ Doctrina Jiří Paclt. Liberec navýšil kapacitu mateřských škol o 400 míst, tedy na tři tisíce. Dalších 250 nabízejí soukromé školky, přesto bude příští rok zhruba 200 míst chybět. Kapacita základních škol dostačuje.