Kudy dále se Šumavou? Zatím bez ekologů

Srní (Šumava) - Dnešek napověděl, kudy se bude ubírat osud Národního parku Šumava. V obci Srní se uskutečnilo jednání sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj se starosty obcí v národním parku. Přizván byl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a dočasný ředitel parku Jan Stráský. Na jednání ale chyběli zástupci ekologických organizací. „Zcela jistě to není poslední jednání. Bude jich ještě řada, kde budou mít možnost občanské iniciativy svůj názor projevit,“ myslí si Petr Smutný, člen rady pro oblast životního prostředí Plzeňského kraje.

Většina z 22 obcí, které leží na území Národního parku Šumava, dnes předběžně odsouhlasila návrh nového návštěvnického řádu. Řád, který musí podpořit všechny obce ležící v parku, musí začít platit od 1. května. Od minulého dokumentu se příliš neliší, nejzásadnější změnou je snížení počtu lodí splouvajících Vltavu, řekl dnes novinářům na setkání s poslanci, starosty, zástupci krajů a s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou ředitel parku Stráský.

Ten doufá, že během roku se mu podaří splnit očekávání obcí a najít řešení a pravidla a obhájit je před ochránci přírody. „Je to velká důvěra, dělá mi to docela velkou starost, i když jsme už začali pracovat. Už je vytvořena skupina, která vymýšlí možné varianty centimetrů a počtu lodí. Abychom se dopracovali k variantě, která uspokojí ochránce přírody, ale nebude tak tvrdá, jako je zatím očekávaná varianta 2012,“ dodal.

Právě příprava nového návštěvnického řádu pro něj byla po jeho nástupu do čela parku nejnaléhavější věcí. Kromě splouvání Vltavy se s novým řádem pro návštěvníky mnoho nezmění. Přibudou asi dvě až tři cyklostezky, naopak dvě dosud časově omezené trasy ubudou. „Konečný návrh návštěvního řádu je projednán s většinou obcí. Na 7. března je svolána rada parku, je to přesně navázané tak, aby se celý proces schvalování a vyvěšení stihl,“ uvedl Stráský.

Dalším sledovaným tématem Národního parku je péče o oblasti postižené kůrovcem. Nový ředitel parku Stráský uvedl, že v boji proti kůrovci nebude váhat použít radikální metody, včetně chemických prostředků.

„Kůrovce nelze přemlouvat, aby nám ze Šumavy odletěl. Proti kůrovci je potřeba velmi rázně zakročit,“ tvrdí hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. S radikálním řešením souhlasí také radní Smutný.

Co jmenování Jana Stráského pro park znamená?

Jedním z prvních kroků ministra životního prostředí Tomáše Chalupy bylo jmenování Jana Stráského na post dočasného ředitele NP a CHKO Šumava. Ekolist.cz několika odborníkům a zástupcům zainteresovaných stran položil jednoduchou otázku: Co to pro park znamená?

Jaroslav Vrba, který přednáší na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, nevidí na jmenování Jana Stráského pozitivního nic. Vrba mimo jiné kritizuje způsob, jakým se Stráský ředitelem stal. Ministr Chalupa výsledky výběrového řízení ignoroval. „Vítězem závodu jmenoval hlavního rozhodčího, který navíc nesplňuje ani základní odborná kritéria výběrového řízení, podle nichž hned na začátku výběrová komise právem některé uchazeče odmítla. Věru užitečná lekce sportovního ducha a demokracie,“ říká Vrba.

Odborník na lesní a enviromentální politiku Vladimír Krečmer si myslí, že se po letech začíná jevit možnost kompromisů v doposud zcela jednostranném poli názorů, které připouštěla ideologie, doktrína a politika bývalého vedení ministerstva životního prostředí. „Kauzu NP Šumava formovala zatím především hlediska ideologická a politická. Proto se domnívám, že ředitel v přechodné době bude mít na programu především řešení politického charakteru,“ uvedl Krečmer.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha se ředitelem Národního parku Šumava stal odpůrce ochrany přírody. Bláha vypočítává, co prý Jan Stráský se Šumavou provede. Za prvé se prý s kůrovcem nebude mazat. „Požádá o speciální výjimky, aby mohl kácet i tam, kde teď nesmí.“ Podle Bláhy je většina kůrovcového území ve stavu, kdy pod uschlými stromy začíná vyrůstat nová generace lesa. „Kácení zbytku kůrovcem nově napadených porostů by zde znamenalo plošný masakr lesa,“ tvrdí Bláha. Podle něho ale může být důvodem ke kácení i jiná věc, totiž zničení informační hodnoty území bez zásahů, které je důkazem, že si příroda dokáže pomoci sama. Ministr Chalupa dal prý jasně na vědomí, že hodlá pokračovat v Pavlem Drobilem započaté „destrukci resortu“.

Předseda Svazu obcí NP Šumava Jiří Hůlka uvedl, že zástupci šumavských obcí vítají jmenování nového ředitele parku. Jmenování Jana Stráského je prý „správné rozhodnutí ministra životního prostředí Tomáše Chalupy a ideální řešení pro Šumavu“. Podle Hůlky jsou zástupci obcí pro rozumnou ochranu šumavské přírody, která vychází z přesvědčení, že člověk není jejím nepřítelem. „Pan ředitel Stráský, který na Šumavě už dlouho dobu žije a dobře ji zná, je zárukou toho, že už nebudou arogantně přehlíženy oprávněné požadavky šumavských obcí a přestanou pokusy měnit zdejší přírodu v divočinu tam, kde už od 18. století nebyla,“ myslí si Hůlka.

Radomír Mrkva z Mendelovy univerzity v Brně říká, že ještě než Stráský dosedl na židli, strhl se mocný a nevybíravý pokřik zpochybňující jeho volbu. „Je úlevné, že konečně o dalším osudu Národního parku Šumava bude rozhodovat člověk ideologicky nepostižený, který Šumavu a problémy parku zná,“ chválí Stráského Mrkva. Ten se podle něho řídí zdravým rozumem, který na Šumavě doposud chyběl. Stráský prý povede park tak, aby park byl objektem chráněné přírody nejen pro botaniky a zoology, ale také pro lesníky.