Policisté ve Studené na Jindřichohradecku úřadují v obýváku

Studená – Úsporná opatření ministerstva vnitra vedou policii k neobvyklým krokům. Ve Studené na Jindřichohradecku například policisté úřadují v obývacím pokoji. Dům na náměstí museli opustit kvůli vysokému nájmu. Radnice jim proto pronajala třípokojový byt. Podle vedení policie jde o zcela nestandardní řešení, které v kraji dosud nemá obdoby. Stěhování do obecního bytu možná čeká i policisty v Českých Velenicích. Společně s radnicí nyní hledají vhodné prostory. Kvůli úsporám už letos jihočeští policisté zrušili jediné obvodní oddělení ve Zlivi na Českobudějovicku. Starostové z okolí jsou zklamaní a mají obavy z budoucnosti.

Policisté ve Studené původně sídlili v domě na náměstí. Podle ředitele jihočeského policejního ředitelství Radomíra Heřmana byly roční náklady v řádech statisíců korun. Vlastník ale odmítal z nájmu slevit, a proto chtěli policisté Studenou opustit. To ale radnice nechtěla, a proto uvolnila obecní byt. Oprava si vyžádala 200 tisíc korun. Podle starosty Studené Vítězslava Němce (KSČM) budou policisté platit nájem jako v normálním obecním bytě, měsíčně půjde o 2 700 korun.

 V dětském pokoji je šatna, v ložnici další kancelář

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Policisté už v třípokojovém bytě úřadují. Služebnu udělali z obývacího pokoje, v dětském pokoji je nyní šatna a z ložnice je další kancelář. Na svém místě zůstala pouze kuchyň. Byt ale nemá speciální úpravy. Žádný z pokojů proto nebude sloužit jako cela předběžného zadržení. Nebezpečné pachatele budou policisté vozit do Jindřichova Hradce. Lidem z okolí nevadí, že za sousedy mají policisty. Jsou naopak rádi, že ve Studené zůstanou.