Internet snižuje obcím náklady

Hrádek u Sušice/Bezděkov/Chudenice (Klatovsko) – Až dvacet tisíc korun ročně zaplatí obce za tištěnou formu Sbírky zákonů a věstníky. Podle zákona totiž musí každému umožnit do ní nahlédnout. Některé obce si to ale vyložily po svém a Sbírku zákonů v tištěné podobě neodebírají, zajišťují to pomocí internetu. Využívání tištěné podoby Sbírky zákonů vedení těchto obcí odmítá. Připadá jim totiž v době vyspělých a rozvinutých informačních technologií naprosto zbytečné.

Sbírka zákonů v tištěné podobě za dvacet tisíc nebo v elektronické za dva tisíce korun, záleží na vedení obce jak je odvážné. Zákon 309 o Sbírce zákonů totiž nehovoří úplně jasně. „Tak, jak my si to vykládáme a tak, jak jsme to konzultovali, je povinnost obce odebírat Sbírky zákonů v listinné podobě,“ uvedl starosta Hrádku u Sušice Josef Kutil (nez.). Obec ale chce šetřit a tak nejasné znění zákona řeší zastupitelé Hrádku každý rok. Dvacet tisíc ročně jim totiž bez užitku končí v archívu. „Co pamatuji, za poslední roky nepřišel nikdo, že by do toho chtěl nahlédnout,“ dodal Josef Kutil.

Některé obce přestaly Sbírky zákonů v tištěné podobě odebírat už před několika lety. Šetří tím náklady. „Zrušili jsme ji v zápětí po volbách v roce 2007, protože nám přišlo naprosto zbytečné v době, kdy jsou rozvinuty informační technologie používat stále Sbírky zákonů v tištěné podobě,“ potvrdil starosta Bezděkova Josef Červený (nez.) a starosta Chudenic David Klíma (TOP 09) doplnil: „Nevidím důvod, proč bychom měli ke státu, který se k nám chová macešsky a znevýhodňuje nás, zejména malé obce, přistupovat tak, že jim budeme platit za něco, co nechceme.“ Přitom právě obce, které se nebály odebírání tištěné formy Sbírky zákonů zrušit, na tom jenom vydělaly. „Ano, mají povinnost mít listinnou podobu Sbírky zákonů s tím, že ten základ může být nejenom autorizovaná podoba, která je současně vydávaná ministerstvem vnitra, ale může to být i určitá podoba tištěné databáze z internetu,“ podotkl náměstek ministra vnitra František Vavera.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Každá obec si materiál o Sbírce zákonů vykládá tedy jinak a to už pěknou řádku let. Je to však způsobeno opravdu jen tím, jak si kdo onen zákon 309 vyloží. Například Plzeňský kraj a někteří právníci doporučovali obcím Sbírky zákonů odebírat v tištěné podobě, někteří zastupitelé ale prostě jen použili selský rozum. Navíc ani lidé na ministerstvu vnitra nedokázali jednoznačně odpovědět na otázku, zda obce předpis porušují, když Sbírku zákonů neodebírají v tištěné podobě, ale umožňují nahlédnutí v podobě elektronické. Aby nedocházelo ke dvojímu výkladu zákona, připravuje ministerstvo změnu. Jeho úředníci chtějí vytvořit plnohodnotnou elektronickou Sbírku zákonů, bude to však ještě nějakou dobu trvat. Do konce letošního roku by měl být hotový návrh paragrafového znění zákona a plně funkční systém elektronické Sbírky zákonů by měl být do konce roku 2013.

Zákon o Sbírce zákonů žádnou sankci za jeho porušování navíc nepředkládá.

Internet
Zdroj: ČT24