Neukáznění řidiči si v Olomouci musí dát pozor na moderní radar

Olomouc - Olomoučtí policisté se v boji proti pirátům silnic vybavili novou zbraní - speciálním radarem, který je výkonnější než všechny před ním. Dokáže zaznamenávat přestupky za snížené viditelnosti a také v noci, navíc bude téměř neviditelný. V Olomouci mají k dispozici policisté dva radary. Nový přístroj jim do výbavy pořídil krajský úřad.

Při průjezdu Olomoucí si budou muset ti, co rádi přišlápnou plyn, dát pozor. Ručičku na jejich tachometru teď totiž hlídá moderní radar. Ten mohou policisté obsluhovat až ze vzdálenosti 50 metrů, zatímco starší modely museli obsluhovat z bezprostřední blízkosti. Tím pádem by mělo být nové zařízení pro řidiče prakticky neviditelné. A tím jeho výhody nekončí.

„Tenhle radar fotí díky blesku i v noci, fotí vozidla na příjezdu i na odjezdu. Na těch fotografiích je dobře vidět, zda řidič netelefonuje, zda má pás on i spolujezdec,“ nešetří chválou policista Jiří Drlík. „Začali jsme v únoru a už je naměřeno 9 335 aut a zaznamenáno 253 přestupků,“ přidává konkrétní statistické údaje. „Nejsou vyhrazená místa, kde jej budeme používat, ale budeme se soustředit na místa, kde dochází k častým dopravním přestupkům, a v provozu bude denně,“ varuje neukázněné olomoucké řidiče tisková mluvčí Policie ČR Marta Vlachová.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)